Predispoziţia genetică la un nivel scăzut de vitamina D creşte riscul de scleroză multiplă

Predispoziția genetică la un nivel scăzut de vitamina D în corp poate crește riscul de scleroză în plăci (SP), susține un studiu publicat în revista britanică "PLOS Medicine", elaborat pe baza analizării datelor de sănătate a zeci de mii de persoane, informează AFP și Xinhua.

26 aug. 2015, 18:39
Predispoziţia genetică la un nivel scăzut de vitamina D creşte riscul de scleroză multiplă

Cercetarea genetică — efectuată sub conducerea lui Brent Richards, de la Universitatea McGill din Canada — va permite prevenirea și ameliorarea tratamentelor aplicate în cazul sclerozei multiple, boală degenerativă autoimună care afectează sistemul nervos.

Eșantionul observat a fost alcătuit din două grupuri: unul cu indivizi având o predispoziție genetică spre un nivel scăzut de vitamina D și un altul cu persoane fără această caracteristică. S-a efectuat apoi o comparație între cele două grupuri din punctul de vedere al numărului de cazuri de scleroză în plăci și s-a constatat o prevalență a acestora între cei cu un nivel scăzut de vitamina D.

În mod normal, vitamina D se formează în organism sub influența razelor de soare și, totodată, poate fi asigurată prin alimentație, mai ales prin consumul de ouă, pește gras și unele amestecuri de cereale.

„Copiii care se nasc cu gene asociate cu o deficiență a vitaminei D au riscuri de două ori mai mari de a dezvolta scleroză multiplă când vor fi adulți”, a explicat Benjamin Jacobs, director al secției de pediatrie de la Royal National Orthopedic Hospital din Londra, care nu a colaborat la studiul publicat marți, dar care consideră că acesta este „o descoperire importantă”.

„Nu știm încă dacă administrarea de vitamină D la copiii și adulții sănătoși va scădea riscul lor de a face scleroză multiplă, dar sunt în curs studii clinice pentru a examina acest aspect”, a mai spus el.

Scleroza în plăci, cunoscută și sub numele de scleroză multiplă, afectează aproximativ 2,3 milioane de persoane din întreaga lume, producând deteriorarea vederii și vorbirii, o oboseală extremă, probleme de memorie și paralizie.

Citeşte şi Păstrează-ţi creierul tânăr. Cum previi maladia Parkinson


loading...
Partenerii noștri