Predoiu, atac la Ponta: Arată că de la penalist la penal e un pas. Guvernul să modifice sau să amâne Codurile

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, vineri, că Guvernul trebuie să modifice Codurile prin Ordonanţă sau să amâne intrarea acestora în vigoare, precizând că premierul Victor Ponta demonstrează prin comportament că "de la penalist la penal nu e decât un pas".

31 ian. 2014, 20:01
Predoiu, atac la Ponta: Arată că de la penalist la penal e un pas. Guvernul să modifice sau să amâne Codurile

Prezidenţiabilul PDL îi cere premierului Victor Ponta să scoată toate modificările operate legislaţiei penale prin legea de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală din vara lui 2013, modificări care slăbesc instituţiile statului.

Cătălin Predoiu consideră că „unele dintre modificările introduse pe şest, în ultima şedinţă a Camerei Deputaţilor dinaintea vacanţei de vară, slăbesc capacitatea instituţională a organelor de anchetă penale”.

Victor Ponta şi USL au stricat o legislaţie bună pentru România. Au pierdut doi ani de zile pentru pregătirea sistemului şi au ignorat, în mod repetat, cererile şi propunerile făcute de către Parchet. Prin comportamentul său, domnul Ponta demonstrează că de la penalist la penal nu e decât un pas. Îi cerem să nu îl facă„, spune Cătălin Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei consideră că, în acest moment, Guvernul Ponta are două variante: „ori dă astăzi ordonanţa de modificare a Codului Penal, ori amână intrarea în vigoare a acestuia”.

Un motiv în plus pentru amânarea intrării în vigoare a Codurilor penale ar fi ceea ce repet insistent de o lună: sistemul judiciar are nevoie de personal suplimentar ca să susţină noile Coduri. Angajarea celor 150 de judecători, 350 de grefieri şi a personalului de probaţiune nu este inutilă, cum crede premierul Ponta şi ministrul justiţiei, ci o condiţie importantă pentru ca inutilă, cum crede premierul Ponta şi ministrul justiţiei, ci o condiţie importantă pentru ca sistemul judiciar să poată aplica eficient noile Coduri”, spune Cătălin Predoiu.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine, într-un comunicat, că trebuie modificare sau amânate vineri Codurile penale, ea adăugând că premierul Victor Ponta trebuie să facă „justiţie pentru ţară, nu pentru corupţi şi hoţi”.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu ştie dacă este constituţional ca Guvernul să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă.