Predoiu: CCR a decis de două ori neconstituţionale prevederi privind stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, susţine că în două cazuri CCR a decis că sunt neconstituţionale modificări ale Codului penal prin care era stabilit un prag privind prejudiciul în cazul abuzului în serviciu, sub care infracţiunea era dezincriminată, una dintre aceste modificări fiind aduse de Parlament chiar în timpul mandatului său la Ministerul Justiţiei.

17 feb. 2017, 16:07
Predoiu: CCR a decis de două ori neconstituţionale prevederi privind stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu

„Sa lămurim şi cu pragul valoric la abuzul în serviciu. În anul 2010 am promovat în Parlament proiectul de lege privind ”Mica Reformă”, devenită Legea 202/2010. În Parlament, subliniez, în Parlament, a fost introdus art.74 indice 1 Cod penal care, printre altele, stabilea un prag de 100.000 de euro pentru prejudiciu, prag sub care nu se mai incrimina fapta, sancţiunea fiind amenda administrativă. Adică, exact ceea ce şi-a propus OUG 13/2017. CCR a declarat neconstituţional articolul introdus în Parlament prin Decizia 573/2011”, a scris Cătălin Predoiu, pe Facebook.

Acesta susţine că şi în timpul guvernării PSD, Parlamentul a adoptat o altă lege prin care „a repetat dezincriminarea abuzului în serviciu” în funcţie de un prag valoric al prejudiciului, iar, în mod „firesc”, CCR a declarat din nou neconstituţional acest articol prin Decizia 3/2014.

„Voi reveni în curând cu statistică privind articolele din codurile penale declarate neconstituţionale şi autorii amendamentelor la acestea în Parlament. Ca să vedem cine a stricat de fapt o mică parte din coduri. Teaser: cei care strigă cel mai tare”, mai scrie Predoiu, pe Facebook.