Predoiu: Conducerea Senatului şi a barourilor, scut împotriva Justiţiei pentru avocaţii parlamentari

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu susține că această conducere a Senatului, majoritatea PSD-ALDE și conducerea uniunii barourilor s-au transformat în "scut împotriva Justiției pentru a apăra avocații parlamentari suspectați de corupție Ponta și Șova".

30 iun. 2015, 09:29
Predoiu: Conducerea Senatului şi a barourilor, scut împotriva Justiţiei pentru avocaţii parlamentari

„Într-o lege pentru «reforma» profesiei de avocat, cârdășia dintre senatorul avocat PSD Chelaru și conducerea uniunii barourilor a strecurat câteva texte de lege cu dedicație pentru a salva pielea avocaților suspectați de corupție Ponta și Șova.

Citeşte şi: Profesia de avocat, modificată de Senat: Înscrisurile lor, exceptate de la ridicare sau confiscare

Astfel, procurorii nu vor mai avea voie să ridice, sechestreze sau confiște înscrisuri, calculatoare, telefoane etc aflate în posesia avocatului, după cum parlamentarii avocați nu vor mai răspunde penal dacă ascund infracțiunile planificate, inclusiv de corupție, de care au cunoștință în exercitarea profesiei.

Mai simplu spus, infractorii, inclusiv politicienii-avocați corupți, pot depozita câte înscrisuri probatorii de corupție doresc, și pot afla câte fapte de corupție doresc. Nu răspund penal, în optica senatorului avocat Chelaru și a conducerii uniunii barourilor„, spune Predoiu, într-o declarație de presă difuzată marți.

El subliniază că, potrivit DNA, aceste texte, dacă vor fi promulgate, ar putea compromite dosarul pentru care DNA a cerut aviz pentru arestarea preventivă, scrie Agerpres.

„Vom asista la o litanie pe altarul drepturilor omului și probabil la un pomelnic de precedente CEDO care ar susține amendamentele, fără să se sufle niciun cuvânt despre distanța astronomică dintre nivelul de integritate din profesia de avocat și compatibilitatea cu acele standarde.

Acest ”culcuș” legal pe care avocații și l-au pregătit pentru corupți demonstrează nevoia de reformă profundă a profesiei de avocat, nevoia unei legi cu adevărat revoluționare care să pună bazele unei noi profesii de avocat, în care monopolul să nu mai poate fi acoperiș pentru lipsa de integritate, corupție și deprofesionalizare”, spune Predoiu.

Liberalul indică faptul că, în Marea Britanie, nu există un astfel de monopol și e unanim recunoscut că nu există standarde mai înalte de profesionalism și integritate în profesia de avocat.

„Nu văd de ce ar trebui să fiu obligat să fiu coleg de barou cu Ponta, Șova și Boștină, când eu nu împărtășesc nimic din valorile acestor ”avocați” apărați de profesie. Nu văd de ce legea avocaturii trebuie să mă oblige să fiu coleg de barou cu astfel de „avocați”. Nu văd de ce o lege a profesiei să nu permită și stimuleze libertatea de a crea barouri pe specializări și standarde de integritate”, arată Predoiu.