Predoiu, despre aderarea aeriană și maritimă la Schengen: Procesul este ireversibil. Statutul de membru Schengen nu poate fi ridicat

Consiliul UE a adoptat, la sfârşitul lunii decembrie, decizia privind aplicarea acquis-ul comunitar Schengen la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024.

11 ian. 2024, 22:26
Predoiu, despre aderarea aeriană și maritimă la Schengen: Procesul este ireversibil. Statutul de membru Schengen nu poate fi ridicat

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a declarat că nu trebuie să existe temeri în privința aderării maritime și aeriene a României la Schengen și că nu vom pierde ce am câștigat deja, doar pentru că nu avem un termen clar și pentru aderarea cu granițele terestre. „Procesul este ireversibil. Statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunță România la această calitate, ceea ce nu se pune problema”, a spus oficialul. Întrebat dacă ar putea înainta o dată la care România ar putea intra și cu granițele terestre în spațiul de liberă circulație, Predoiu a declarat că nu se poate hazarda să precizeze o dată, însă a explicat că România trebuie să reia negocierile și discuțiile în acest sens cu toate statele UE care au îngrijorări cu privire la fenomenul migraționist, la terorism și la războiul din vecinătate.

Marcel Ciolacu, anunţuri importante despre Schengen: „Pentru prima dată, avem un proces ireversibil”

„Procesul este ireversibil. Statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunță România la această calitate, ceea ce nu se pune problema. Insist, sunt gata să demonstrez oricui că este un bun pas înainte către o poziție care ne avantajează în perspectiva imediată, inclusiv în discuțiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestra. Este un pas pe care nu îl vom face înapoi. Urmează un nou pas înainte.

Trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, acordurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquis-ul comunitar Schengen, pentru că sunt mai multe decizii, mai multe regulamente, fără îndoială trebuie să continuăm să facem acest lucru. Dar o facem la un nivel de performanță de vârf în rândul membrilor spațiului Schengen”, a declarat Cătălin Predoiu.

În ceea ce privește declarația ministrului de Interne al Austriei, înaintea semnării acordului, care califica orice discuție despre aderarea terestră drept o fantezie, ministrul de Interne a spus că Austria nu a avut intenția să fie agresivă și că MAI și autoritățile române au avut o bună cooperare și comunicare cu oficialii austrieci.

„Nu știu dacă a folosit acest termen, dar au fost declarații recente, inclusiv pe parcursul discuțiile purtate la final de decembrie și ca răspuns la un set de speculații care s-au făcut în România, Bulgaria și Austria în legătură cu obiectul discuțiilor, e adevărat că pe tot parcursul anului 2023, ministerul de Interne austriac a fost ferm și clar că pentru Austria nu intră u vot pe frontiera terestră, subliniind în același timp că poziția nu este îndreptată împotriva României, ci este dictată de alte probleme pe care Austria le are în legătură cu funcționarea spațiului Schengen și care se întemeiază pe prevederile unui tratat puțin cunoscut în detaliile sale tehnice, de unde și o serie de interpretări greșite. Sunt probleme tehnice care trebuie explicate.

România este cu un pas mare în Schengen, urmează trecerea la euro. Când vor primi românii salarii în euro, anunţ oficial de la ministrul Câciu
Dincolo de această declarație, care n-a fost în sine o declarație agresivă la adresa României, ci una care să clarifice poziția Austriei, am avut o bună comunicare și cooperare cu miniștrii din Bulgaria și Austria”, a mai spus ministrul de Interne.

În ceea ce privește data la care România ar putea intra cu granițele terestre în Schengen, Predoiu a delcarat că nu se hazardează să înainteze o dată clară, în contextul în care discuțiile și negocierile trebuie reluate la nivelul UE.

„Nu mă hazardez să precizez o dată. E clar că vom reîncepe discuțiile și demersurile imediat în 2024. Următorul Consiliu JAI e un punct de start, vom începe aceste discuții, inclusiv președinția belgiană are pe ordinea de zi discuții privind funcționalitatea Schengen – în această marjă e o bună ocazie de a relua discuțiile, dar nu doar în CJAI, ci și în plan bilateral și multilateral. Aș vrea să subliniez că aceste discuții trebuie purtate cu mai multe state membre, nu doar cu Austria, pentru că foarte multe țări au temeri, preocupări, îngrijorări cu creșterea fenomenului migraționism, cu terorismul în Europa, cu conflictul din vecinătatea UE”, a mai explicat ministrul.

Consiliul UE a adoptat, la sfârşitul lunii decembrie, decizia privind aplicarea acquis-ul comunitar Schengen la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024.