Predoiu: Un nou referendum nu se justifică, reducerea numărului de parlamentari a fost tranşată deja în 2009

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, vineri, că reluarea referendumului privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari nu se justifică, potrivit Agerpres. Inutilitatea acestora este justificată de faptul că această problemă a fost deja tranşată în cadrul referendumului din 2009.

17 ian. 2014, 17:04
Predoiu: Un nou referendum nu se justifică, reducerea numărului de parlamentari a fost tranşată deja în 2009

‘Deci, o astfel de propunere nu ar viza decât o chestiune punctuală şi care să reia o problemă tranşată deja. Din punctul meu de vedere, chestiunea Constituţiei trebuie separată de problema europarlamentarelor. Iar când vorbiţi despre această a doua propunere trebuie să o vedeţi în context. Ea a apărut ca urmare a ideii domnului Antonescu de a avea referendum pe proiectul de revizuire a Constituţiei, odată cu europarlamentarele. În mod normal, nu ar trebui să avem un astfel de referendum’, a spus Predoiu, întrebat dacă ar fi de acord cu organizarea simultană a scrutinului europarlamentar cu un nou referendum privind un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

Despre organizarea simultană a alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei, Predoiu a spus că nu are încredere ‘în mesagerul care vine să facă o astfel de propunere’, respectiv în preşedintele PNL, Crin Antonescu.

‘Sunt aceste motive care ţin de lipsa de credibilitate a celui care propune şi de lipsa de substanţă a proiectului. Şi nu am încredere în motivaţia lor, motivaţia lor este, pur şi simplu, de a distrage atenţia de la problemele reale ale românilor, care sunt cele economice. Motivaţia este de a profita pentru a trece un proiect de revizuire a Constituţiei greşit în esenţa lui. Este greşit pentru că nu vizează ceea ce au vrut românii, respectiv reducerea numărului de parlamentari. (…) Este greşit pentru că nu se îndreaptă către probleme reale din Constituţie, respectiv consolidarea independenţei Justiţiei, consolidarea rolului CSM, clarificarea unor atribuţii între Guvern şi Preşedinţie.(…) Şi este greşit pentru că ceea ce urmăreşte acest proiect de revizuire a Constituţiei este să dea domnului Crin Antonescu oportunitatea unei candidaturi’, a declarat liderul democrat-liberal.

Cătălin Predoiu a mai spus că PDL aşteaptă reluarea discuţiilor pe proiectul revizuirii Constituţiei ‘de la zero şi elaborarea unui proiect care să îndeplinească măcar criterii minimale pentru un document juridic’.

VEZI SI:

Cezar Preda, către Udrea: Respectaţi decizia PDL şi nu mai inventaţi candidaţi la prezidenţiale!