Prefectul Capitalei, anunț de ultimă oră după creșterea incidenței: Poliția și Jandarmeria vor intensifica verificările

Incidența în București a ajuns astăzi la 12,65 la mia de locuitori. În acest context, premierul Florin Cîțu a avut o videoconferință cu prefecții, cu reprezentanții DSP, cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și cu șeful DSU, Raed Arafat

09 oct. 2021, 16:56
Prefectul Capitalei, anunț de ultimă oră după creșterea incidenței: Poliția și Jandarmeria vor intensifica verificările

Prefectul Bucureștiului a anunțat ulterior că în Capitală nu vor fi instituite noi regili de protecție anti-COVID.

Conform noului prefect din Capitală, Alexandra Georgiana Văcaru, workshop-urile vor putea fi organizate cu mai multe persoane, iar sălile de jocuri de noroc se vor închide la miezul nopții.

De asemenea, angajatorii, de la stat sau privat, vor fi obligați să organizeze programul de lucru al angajaților astfel încât aceștia să plece acasă pe rând, la diferență de o oră. În completare, STB va pune mai multe mașini pe trasee, a anunțat prefectul Capitalei.

Totodată, în următoarea perioadă Poliția și Jandarmeria vor intensifica verificările în zonele publice aglomerate, la solicitarea prefectului Alexandra Georgiana Văcaru.

”Am convocat Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, în contextul în care a fost adoptată noua Hotărâre de Guvern de prelungire a stării de alertă.

În mare, am menținut măsurile care au fost adoptate prin hotărârile anterioare, respectiv cea din 2 octombrie și cea din 7 octombrie. Am operat mici modificări de armonizare în contextul Hotărârii de Guvern, în sensul în care am armonizat în ceea ce privește organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, cu un număr mai mare de participanți, de 250 de persoane și 300 de persoane în exterior. Veți găsi în comunicatul de presă în mod detaliat.

A fost reglementată, de asemenea, obligația organizării programului de lucru. Este foarte important, pentru că această măsură este nouă. Am discutat necesitatea introducerii, în cadrul Comitetului astăzi, angajatorii cu, atât instituții publice, cât și angajatorii privați cu un număr de angajați mai mare de 50, au obligația să organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit pe grupe și să înceapă, respectiv să termine programul de lucru la o diferență de cel puțin o oră, în situația în care nu se poate desfășura activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, pentru evitarea aglomerării în mijloacele de transport publice, pentru că în felul ăsta vom fluidiza.

De la STB am aflat că vor fi și am și dispus să fie suplimentat numărul de mașini în perioada următoare. Un alt aspect important de armonizare a fost intervalul orar, pentru că a existat o modificare în HG în privința activității operatorilor economici care administrează săli de jocuri, s-a modificat cu ora 24.00 ora maximă.

De asemenea, după cum bine știți, incidența este de 12,65 la mia de locuitori. În acest nou context epidemiologic am dispus Jandarmeriei și Poliției, la nivelul municipiului București, intensificarea controalelor în spațiile publice, în mod concret în târguri, piețe și mall-uri.

Foarte mult am insistat pe activitățile de prevenție, cu privire la piața Drumul Taberei, Piața Berceni Sudului, Târgul Vitan, complexul alimentar Piața Delfinului și Piața Obor. Sunt centre importante de activitate și clar că, fiind weekend, erau spații cu potențial de aglomerare.

(…) Recomand cetățenilor să respecte întocmai sfaturile specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială. Vă rog să respectăm cadrul normativ și măsurile luate și vaccinarea, pentru propria noastră sănătate”, a declarat prefectul Capitalei.

Orașul Bragadiru, din județul Ilfov, are cea mai mare incidență, de 17,76 la mie. Bucureștiul a ajuns astăzi la 12,65 la mie, Timișoara la 11,97, Cluj-Napoca la 9,58, Iași la 8,55.

Lista localităților cu incidența mai mare sau egală cu 3/1000loc

Lista localităților cu incidența mai mare sau egală cu 3

Peste 14.000 de persoane infectate cu COVID în ultimele 24 de ore

Până astăzi, 9octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.346.240 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 3.598 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.172.139 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 14.019 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 191 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 39.209 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 08.10.2021 (10:00) – 09.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 282de decese (134 bărbați și 148 femei),dintre care 3decese anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele dinAlba, Arad, Argeș,Bacău,Bihor, Bistrița-Năsăud,Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău,Caraș-Severin, Călărași,Constanța,Dolj, Galați, Giurgiu,Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov,Maramureș, Mehedinți, Mureș,Neamț, Olt, Prahova,Satu Mare,Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vranceași Municipiul București.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 15.550. Dintre acestea,1.593 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 411 sunt minori, 383 fiind internați în secții și 28 la ATI.