Prefectul de Olt i-a minţit pe oameni şi le-a folosit datele personale în scop electoral fără acord! Plângere şi petiţie împotriva politicianului

Prefectul de Olt folosește datele de contact strânse de la slătineni pentru aşa-zisul referendum privind acordarea de apă gratuită, iar în data de 8 martie mai multe persoane au primit mesaje de felicitare de la candidatul PNL la Primăria Slatina.

15 mart. 2024, 18:28
Prefectul de Olt i-a minţit pe oameni şi le-a folosit datele personale în scop electoral fără acord! Plângere şi petiţie împotriva politicianului

Oamenii au fost foarte revoltați pentru că datele lor persoanale au fost folosite într-un astfel de scop și au făcut o plângere penală la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracater Personal (ANSPDCP) a fost formulată pe numele liberalului. În plus, a fost inițiată și o petiţie online împotriva celui care a furat datele personale ale oamenilor.

Lista de semnături făcută pentru așa-zisul referendum pentru acordarea de apă gratis a fost un pretext, scopul fiind crearea unei baze de date cu numerele de telefon și cu datele slătinenilor.

Mai mult decât atât, tabelele folosite în care se cer serie şi număr de buletin, adresa și telefonul nu au o rubrică destinată semnăturii în vederea acordului folosirii datelor cu caracter personal.

Mulți slătineni au spus că se simt păcăliți și în pericol pentru că numerele lor de telefon pot ajunge acum practic la oricine.

Pe numele prefectului de Olt a fost făcută deja o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracater Personal (ANSPDCP) pentru încărcarea normelor legale din domeniu.

De asemenea, a fost inițiată o petiție online împotriva prefectului pentru că a furat datele personale ale slătinenilor. Aceasta poate fi accesată şi semnată AICI.

„Noi, cetățenii preocupați de integritatea și confidențialitatea datelor noastre personale, condamnăm ferm acțiunile ilegale ale Prefectului Județului Olt, Mario DeMezzo. Recent, acesta a organizat o strângere de semnături sub pretextul unui așa-zis referendum pentru apă gratuită, dar adevăratul scop al acestui demers a fost subtil ascuns: colectarea ilegală a datelor personale ale slătinenilor în scopuri electorale.

Considerăm că este inacceptabil ca un reprezentant al autorităților să recurgă la astfel de practici abuzive și manipulative, încălcând astfel drepturile noastre fundamentale la intimitate și protecție a datelor personale. Acțiunile lui Mario DeMezzo reprezintă o încălcare gravă a democrației și a statului de drept”, transmit iniţiatorii petiţiei.

Clotilde Armand, amendată practici similare

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a primit o amendă usturătoare pentru practici similare, cerându-le oamenilor să-şi lase datele pe un site pentru a primi „tichete anticriză”.

Potrivit gandul.ro, ANSPDCP a sancționat cu o amendă de 159.000 lei „Operatorul Sectorul 1”, întrucât „întrucât nu a dus la îndeplinire măsura de remediere dispusă prin procesul-verbal de constatare/sancționare emis la data de 14.12.2023”. Anterior, ANSPDCP dăduse un avertisment și o amendă de 10.000 lei pentru neregulile constatate.