Prefectura Covasna a câştigat trei procese privind arborarea steagului secuiesc

Prefectura Covasna a câştigat, până în prezent, trei procese împotriva primăriilor din judeţ care au arborat steagul secuiesc. Una dintre sentinţe este definitivă şi irevocabilă, iar alte două au fost câştigate pe fond, în timp ce zece procese sunt încă pe rol.

31 oct. 2013, 15:24
Prefectura Covasna a câştigat trei procese privind arborarea steagului secuiesc

Prefectura Covasna a câştigat trei procese intentate împotriva primăriilor din judeţ cu privire la arborarea steagului secuiesc, potrivit Mediafax.

Una dintre sentinţe este definitivă şi irevocabilă, după ce Curtea de Apel Braşov a respins recursul declarat de primarul comunei Ozun împotriva unei sentinţe pronunţate de Tribunalul Covasna, care dădea câştig de cauză Prefecturii în cazul plângerii depuse privind arborarea steagului secuiesc pe sediul Primăriei Ozun, stabilind că acţiunea este nelegală. Sentinţa a fost pronunţată în 18 septembrie şi postată pe site-ul Curţii de Apel Braşov.

De asemenea, Tribunalul Covasna a admis, pe fond, acţiunea Prefecturii Covasna împotriva Primăriei municipiului Târgu Secuiesc şi Primăriei comunei Chichiş, a spus Alina Drincă, directorul Cancelariei prefectului de Covasna.

„Restul proceselor – adică alte zece – sunt în curs”, a adăugat ea.

Primăria Târgu Secuiesc a fost acţionată în instanţă, la finele lunii mai, de Prefectura Covasna, pentru arborarea steagului secuiesc pe sediul instituţiei, primarul Bokor Tibor afirmând atunci că, în cazul unei sentinţe nefavorabile, se vor împărţi steaguri tuturor cetăţenilor.

Primarul Bokor Tibor a declarat că a făcut recurs la decizia Tribunalului Covasna, în timp ce primarul comunei Chichiş, Santa Gyula, a spus că va proceda la fel.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat de mai multe ori, în legătură cu steagurile secuieşti, că pe sediile instituţiilor publice pot fi arborate doar însemnele şi simbolurile prevăzute de lege.