Pregătiri de război. Pakistanul evacuează populaţia de la graniţa cu India. Iranul vrea să fie mediator

Autorităţile pakistaneze au început joi evacuarea satelor de frontieră din regiunea disputată Kashmir, în contextul creşterii tensiunilor cu India, transmite dpa.

28 feb. 2019, 07:29
Pregătiri de război. Pakistanul evacuează populaţia de la graniţa cu India. Iranul vrea să fie mediator

UPDATE: Guvernul iranian, care menţine relaţii strânse atât cu India cât şi cu Pakistanul, s-a oferit să medieze conflictul între cele două state, cărora le-a cerut „moderaţie” şi începerea unui dialog, transmite EFE.

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a anunţat că Republica Islamică este pregătită „să contribuie la rezolvarea paşnică a divergenţelor” între cele două ţări, potrivit unui comunicat difuzat joi de Ministerul de Externe iranian.

Zariv a avut un dialog telefonic miercuri noaptea cu omologul său pakistanez, Shah Mahmood Qureshi, în cadrul căruia şi-a exprimat regretul pentru recentele ciocniri între India şi Pakistan.

Ministrul iranian, care are intenţia de a discuta şi cu şeful diplomaţiei indiene, a chemat ambele state să dea dovadă de „moderaţie” şi să înceapă convorbiri pentru a rezolva disputa „cât mai curând posibil”.

Miercuri, atât New Delhi, cât şi Islamabadul au afirmat că au doborât avioane inamice. Puseul de tensiune, care a izbucnit în ajun între cele două puteri nucleare, este legat de Kashmir, care este de decenii mărul discordiei între ele.

Cele două ţări au afirmat totuşi că doresc să evite o „escaladare”, premierul pakistanez Imran Khan relansând o ofertă de dialog către New Delhi.

India a lansat marţi o lovitură aeriană în Pakistan care ar fi vizat o tabără de antrenament a grupării islamice Jaish-e-Mohammed (JeM), provocând această intensificare a tensiunilor.

Criza între cele două state vecine a apărut după un atentat sinucigaş în partea indiană a Kashmirului, revendicat de JeM, care a provocat moartea a cel puţin 40 de paramilitari indieni pe 14 februarie.

Câteva sute de familii au fost mutate în locuri mai sigure după un schimb puternic de focuri de armă şi de artilerie în cursul nopţii între forţe indiene şi pakistaneze, a anunţat ministrul informaţiilor din Kashmirul pakistanez, Mushtaq Minhas.

‘Întreaga regiune a fost pusă în grad ridicat de alertă. Ne temem că mai multe zone vor trebui evacuate dacă nu va începe detensionarea’, a adăugat Minhas.

Spaţiul aerian pakistanez a rămas închis joi şi zborurile comerciale au fost suspendate de pe toate aeroporturile pentru a doua zi consecutiv, obligând mii de călători să-şi amâne planurile.

Un serviciu feroviar spre India a fost de asemenea anulat joi, lăsând mii de cetăţeni indieni blocaţi în oraşul Lahore, în estul Pakistanului.

Avioane de luptă pakistaneze şi indiene au pătruns în spaţiul aerian al celeilalte ţări miercuri, pentru a doua zi consecutiv, alimentând temerile legate de o nouă escaladare a tensiunilor între cele două puteri nucleare vecine.

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a cerut Indiei să se angajeze în discuţii pentru detensionarea tensiunilor după ce forţele aeriene pakistaneze au declarat că au doborât două avioane de luptă indiene şi l-au capturat pe unul din piloţi.

Marţi, avioane militare indiene au intrat în spaţiul aerian pakistanez la primele ore ale zilei şi au bombardat o presupusă tabără teroristă în nordul ţării.

Guvernul de la New Delhi a anunţat că loviturile au ucis în jur de 350 de militanţi, în timp ce Islamabadul a afirmat că avioanele au tras asupra unei zone muntoase, fără a face victime.