Pregătiri de război. Şeful Pentagonului a semnat ordinele de desfăşurare a unor trupe americane suplimentare

Secretarul Apărării, Jim Mattis, a anunţat joi seară semnarea ordinelor pentru desfăşurarea unor trupe americane suplimentare în zona de conflict Afganistan, dar nu a precizat dimenisiunea forţelor care ar urma să fie trimise de Washington, scrie Reuters.

31 aug. 2017, 18:48
Pregătiri de război. Şeful Pentagonului a semnat ordinele de desfăşurare a unor trupe americane suplimentare

„Da. Am semnat ordinele, dar nu sunt complete. În alte cuvinte, am semnat o parte din ordine pentru trupele care vor merge şi identificăm acum care vor fi acestea”, a declarat Mattis.

Acesta a evitat să prezinte o cifră pentru trupele adiţionale incluse în ordinele semnate, dar oficiali americani au explicat că preşedintele Trump i-a dat lui Mattis autoritatea pentru a desfăşura până la 4.000 de noi soldaţi în Afganistan.

„Este vorba de mai mulţi consilieri, mai mulţi facilitatori, de exemplu vorbim de persoane care susţin artileria”, a completat şeful Pentagonului.

De asemenea, acesta a explicat că trupele adiţionale nu au fost până în acest timp mutate şi ar putea să dureze câteva zile până ce ordinele sunt puse în mişcare. După o lungă analiză a politicii americane în Afganistan, preşedintele Trump a anunţat săptămâna trecută că va accelera campania de eliminare a insurgenţei talibanilor, care luptă împotriva forţelor guvernamentale centrale de la Kabul.

În ultimii ani, situaţia de securitate s-a deteriorat drastic în Afganistan, atât pentru forţele guvernamentale, cât şi pentru Statele Unite.

Forţele guvernamentale au primit asistenţă din partea armatei americane pentru a controla şi influenţa aproape 60% din cele 407 de districte ale ţării. Aproximativ 11.000 de trupe americane sunt desfăşurate în acest moment în Afganistan.