Pregătiri de război. SUA au trimis bombardiere B-52 şi un portavion după un atac cu drone. Reuniune de urgenţă

Arabia Saudită a cerut sâmbătă convocarea de reuniuni ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) şi Ligii Arabe, ca urmare a episodului sabotării a patru nave în apele Golfului şi a atacului cu drone asupra a două staţii de pompare de pe teritoriul regatului saudit, transmite AFP.

19 mai 2019, 06:42
Pregătiri de război. SUA au trimis bombardiere B-52 şi un portavion după un atac cu drone. Reuniune de urgenţă

Cele două summituri extraordinare convocate de Riad vor avea loc pe 30 mai la Mecca, „pentru a discuta despre aceste agresiuni şi despre consecinţele lor asupra regiunii”, potrivit agenţiei saudite oficiale de presă.

Este vorba ” de a ne consulta şi a ne coordona cu lideri fraţi”, în legătură cu „toate subiectele susceptibile să întărească securitatea şi stabilitatea în regiune”.

Rebelii pro-iranieni Houthi, care controlează zone importante din Yemen, au revendicat atacul cu drone de marţi din regiunea capitalei Riad, care a avut drept ţintă două staţii de pompare ale unei oleoduct ce leagă estul şi vestul regatului saudit.

Duminică, patru nave – două petroliere saudite, o navă norvegiană şi un cargou emiratez – au fost sabotate în largul Emiratelor Arabe Unite, în zona de intrare în Golful Persic.

Comunicatul saudit subliniază „consecinţele grave ale acestor atacuri”, în special pentru „rutele de aprovizionare şi stabilitatea pieţelor mondiale de petrol”.

SUA au anunţat pe 5 mai desfăşurarea în Golf a portavionului Abraham Lincoln şi unor bombardiere B-52, invocând o „ameninţare” din partea Iranului


loading...