Premierul Sudanului, sechestrat în casa generalului care a orchestrat lovitura de stat. Ţara e în haos, în continuare fără telefonie şi fără internet

Prim-ministrul sudanez Abdallah Hamdok, a cărui eliberare este cerută de comunitatea internaţională după ce armata l-a arestat luni, "se află la mine acasă", a declarat marţi generalul Abdel Fattah al-Burhan, şeful armatei care a dizolvat autorităţile ţării.

26 oct. 2021, 19:09
Premierul Sudanului, sechestrat în casa generalului care a orchestrat lovitura de stat. Ţara e în haos, în continuare fără telefonie şi fără internet

Generalul Burhan a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Khartoum, că Hamdok este în siguranţă şi că este reţinut „pentru propria siguranţă”. El a dat asigurări că Hamdok, fost economist la ONU, este „bine sănătos” şi că „se va întoarce acasă atunci când se va termina criza”. „Da, am arestat miniştri şi politicieni, dar nu pe toţi„, a mai spus generalul în cadrul unei lungi conferinţe de presă în care şi-a justificat toate acţiunile întreprinse în Sudan.

Abdel Fattah al-Burhan a spus că a înlăturat guvernul lui Abdallah Hamdok pentru a evita războiul civil şi i-a acuzat pe politicieni de incitare împotriva forţelor armate.

Între timp, trei ambasadori sudanezi în Europa au condamnat marţi lovitura de stat de luni şi s-au proclamat drept ambasade ale „poporului sudanez”, a anunţat pe Facebook Ministerul Informaţiei, relatează AFP.

„Ne aliniem astăzi cu opoziţia eroică urmată de lumea întreagă şi proclamăm ambasadele Sudanului în Franţa, Belgia şi Elveţia drept ambasade ale poporului sudanez şi ale revoluţiei sale”, au scris Omar Bashir Maniss, Abderrahim Ahmed Khalil şi Ali Ibn Abi Taleb Abderrahman al-Gendi.

Citeşte şi Trei persoane ucise şi 80 rănite în Sudan după ce armata a deschis focul asupra manifestaţiilor împotriva loviturii de stat

Biroul premierului Abdallah Hamdok a cerut marţi ca acesta şi ceilalţi deţinuţi să fie eliberaţi, notează Reuters.

Potrivit biroului lui Hamdok, el rămâne „autoritatea executivă recunoscută de poporul sudanez şi de lume”, a precizat acesta pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, a adăugat sursa citată, nu există altă alternativă în afară de proteste, greve şi nesupunere civilă.

Citeşte şi Lovitură de stat în Sudan. Premierul a fost arestat, internetul – întrerupt în toată ţara

Puciul de luni a pus capăt tranziţiei spre democraţie a Sudanului la doi ani după o revoltă populară care l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Omar Hassan al-Bashir.

Un oficial al Ministerului Sănătăţii a anunţat că şapte persoane au fost ucise în ciocnirile dintre forţele de securitate şi protestatari luni. Marţi, viaţa socială s-a oprit la Khartoum şi în oraşul Omdurman de pe malul celălalt al Nilului, magazinele fiind închise şi vizibile încă coloane de fum în locurile în care protestatarii au dat foc la cauciucuri.