PREMIERĂ în intervenţiile de transplant din România. Un RINICHI a fost donat a doua oară VIDEO

Un rinichi a ajuns la al doilea pacient, într-un interval de trei luni. S-a întâmplat la Cluj, unde specialiştii au reuşit să preleveze un rinichi de la un bărbat de 36 de ani, aflat în moarte cerebrală, care la rândul său primise organul de la tatăl său, informează România TV.

24 iun. 2015, 12:07
PREMIERĂ în intervenţiile de transplant din România. Un RINICHI a fost donat a doua oară VIDEO

În aprilie, bărbatul de 36 de ani, din Oradea, a primit un rinichi de la tatăl său. Din păcate, starea lui de sănătate s-a înrăutăţit şi a făcut un accident vascular cerebral. Tatăl său a fost de acord ca rinichiul pe care îl avea chiar de la el să fie din nou donat. A acceptat totodată ca şi ficatul fiului să fie donat.

E o chestie absolut impresionantă. Tatăl care şi-a salvat copilul acum trei luni, donându-i rinichiul, a fost de acord în mod spontan să redoneze acest rinichi al lui şi ficatul ca să salveze alte două vieţi„, a declarat Mihai Lucan, şeful Institutului de Urologie şi Transplant Cluj.

După ce au făcut testele de compatibilitate renală, medicii au găsit pacientul potrivit. Un bărbat de 51 de ani, dependent de dializă.

A făcut cerere în februarie. Erau opt persoane, n-au fost compatibile şi a fost trecut pe lista de rezervă. Am primit telefon să venim. Bucurie mare. Mulţumim familiei respective care a făcut gestul. Nu avem cuvinte de mulţumiri„, a spus fratele pacientului.

Operaţia de la Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj a durat două ore şi jumătate, iar pacientul se va recupera în urmatoarele zile. În toată lumea, s-au mai făcut doar 30 de intervenţii chirurgicale de acest fel.

Citeşte şi România, peste media europeană la supravieţuirea transplantaţilor