Premieră în România: Infecţiile severe vor fi identificate în câteva ore

Premieră medicală în România. Septicemia, meningita sau alte boli infecţioase severe pot fi acum identificate în doar câteva ore. Noul aparat de analiză de la Institutul Matei Balş din Capitală uşurează munca medicilor în diagnosticarea bolilor. Costul unei analize nu depăşeşte 150 de euro, în timp ce, pentru un pacient tratat după metodele clasice, spitalul cheltuieşte 2.000 de euro pe zi.

02 dec. 2011, 15:31
Premieră în România: Infecţiile severe vor fi identificate în câteva ore

Cu ajutorul aparatului, pacienţii au o nouă şansă la viaţă, pentru că, în mai puţin de opt ore, reuşeşte să identifice microbii care provoacă infecţii grave. Echipamentul, unic în România, a costat 600.000 de euro.

„Un asemenea sistem oferă rezultate în câteva ore, ceea ce oferă cercetitudini faţă de metodele clasice, în care diagnosticul dura zile sau chiar săptămâni. În alte situaţii, chiar nu aveam metode de diagnostic precise”, a spus medicul Dragoş Florea, medic la Insitutul Matei Balş.

În acest fel, speranţa de viaţă a unui pacient cu septicemie sau altă maladie gravă creşte simţitor.

„Se ştie că pacientul sever are şansă să-i scadă rata de supravieţuire cu 7,6 % cu fiecare oră pierdută prin nestabilirea unei terapii adecvate”, a spus managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streniu Cercel.

Aparatul funcţionează Institutul Matei Balş din luna decembrie.