Premieră în România! Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui copil

Pentru prima dată în România, un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui copil, fiind vorba despre un băieţel instituţionalizat. Tânărul din Cluj, care este profesor universitar, a reuşit să treacă doar de prima etapă a procesului de adopție. Până la finalizarea procedurii prin care copilul va ajunge la familia adoptatoare mai sunt multe etape de bifat.
Oana Anghel
15 nov. 2021, 17:01
Premieră în România! Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui copil

Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţie! Iar asta se întâmplă în premieră la noi în ţară. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook de către Vișinel Bălan, președinte Consiliului Tinerilor Instituționalizați.

Felicit tânărul/persoana care a avut curajul să facă acest pas, de a salva un copil abandonat din chinurile orfelinatului. Felicit curajul Direcției pentru Protectia Copilului pentru că a ales să respecte legea. Asta înseamnă profesioniști. Felicitări. În România, anual, aproximativ 9.000 de copii sunt abandonați în orfelinatele groazei”, este mesajul postat pe Facebook de Vișinel Bălan.

Atenţie, însă! Nu este pentru prima dată când o persoană aparţinând comunităţii LGBT adoptă un copil în România, dar este o premieră “asumarea orientării sexuale a părintelui adoptator”, a declarat Vişinel Bălan pentru ziare.com.

bărbat aparţinând comunităţii LGBT adopţie

Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui băieţel

Președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați a dezvăluit faptul că părintele adoptator este profesor universitar. Vișinel Bălan a precizat, totodată, că, în România, orice persoană are dreptul să devină părinte adoptiv, indiferent de orientarea sexuală.

Argumentul principal al lor a fost clar, legea nu prevede că persoana care își asumă identitateaa ca fiind gay nu poate adopta. Nu scrie așa ceva în lege, motiv pentru care toată lumea are dreptul la adopție, are dreptul să fie părinte adoptator. Tu te duci, depui actele pentru a deveni părinte adoptator, îți asumi sau nu (orientarea sexuală n.r.), depinde de tine, și intri în procesul de adopție, ceea ce s-a întâmplat și în procesul acestui tânăr. Ești eligibil atâta timp cât ai un job bun, ai condiții și toate cele, cu atât mai mult când vrei să adopți un copil greu adoptabil”, a precizat Vișinel Bălan pengtru sursa citată.

Citeste si George Craioveanu, singurul cântăreţ de muzică populară care a recunoscut că este gay

Postarea lui Bălan a strâns peste 3000 de reacţii şi peste 700 de comentarii, multe dintre acestea din partea contestatarilor comunităţii LGBT. Mulți dintre comentatori şi-au exprimat convingerea că, odată intrat într-o familie de gay, copilul adoptat va prelua şi el această orientare sexuală. Vişinel Bălan îi contrazice, însă, pe aceştia, explicând că orientarea sexuală ţine mai degrabă de zona emoţională.

A crește într-o familie gay sau într-un orfelinat nu te face neapărat gay, pur și simplu orientarea ta sexuală ține de mai multe particularități, mai degrabă de elemente strict emoționale. Cel mai important, din punctul meu de vedere, este ca un copil să crească într-o familie. Nu ne interesează, ne agățăm de prima persoană pe care o întâlnim și care ne acordă atenție, nu ne interesează că e gay, că e trans, e treaba lui. În primul rând caută o persoană de reziliență, cu care să dezvolte o relație de atașament, în brațele căreia să plângă, să aibă curaj să pângă, să nu-i fie teamă și care să nu-l lovească atunci când suferă. Eu vă spun sincer, dacă aș fi avut șansa să cresc într-o familie, fie ea și gay, aș fi fost cel mai fericit copil, decât să stau 26 de ani într-o casă de copii”, a explicat Vișinel Bălan pentru ziare.com.

Legislaţia permite persoanelor singure sau celor aparţinând comunităţii LGBT să devină părinţi adoptivi

Alina Chiorean, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, a precizat că tânărul din Cluj a trecut abia de prima etapă a procesului de adopţie, aceea în care este declarat apt din punct de vedere fizic şi psihologic.

În acest caz este vorba de o persoană singură atestată ca persoană aptă să adopte. Acestui domn i s-a eliberat atestatul de persoană aptă să adopte în luna octombrie 2021. La eliberarea acestui atestat, așa cum prevede legislația, s-au luat în considerare garanțiile materiale, cele morale, precum și starea de sănătate a persoanei, atât din punct de vedere fizic cât și psihologic.

O persoană care vrea să adopte nu poate fi discriminată pe criterii de etnie, orientare sexuală, sex sau religie. Deci, persoana a trecut doar de prima etapă a adopției, adică atestarea. Atestatul se eliberează pe o perioadă de cinci ani, cu reevaluare anuală. Potrivit legislației, o persoană singură poate adopta un copil.

Persoana este în prezent în așteptare, nu a intrat încă în etapa de potrivire cu un copil declarat adoptabil, și urmeză să parcurgă și următoarele etape: potrivire teoretică, potrivire practică, apoi etapa încredințării și încuviințării. La încredințare și încuviințare procesul durează câte 90 de zile. Repet, legislația permite ca o persoană singură să adopte, și nu putem discrimina pe criterii de orientare sexuală, iar această persoană are atestat pentru persoană singură”, a declarat pentru Gândul Alina Chiorean, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

Citeste si Legea adopţiei a fost modificată pentru a scurta timpul pe care copiii îl petrec în sistem

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare