Premieră în România! Un oraș organizează un referendum cu privire la măsurile anti-COVID

Primarul orașului Bacău va convoca un referendum local pentru impunerea unor măsuri anti-COVID-19, dar și pentru stabilirea unor strategii de dezvoltare a comunității. Populația va fi consultată în timpul alegerilor parlamentare.

13 nov. 2020, 16:30
Premieră în România! Un oraș organizează un referendum cu privire la măsurile anti-COVID

Premieră în România! Referendumul local este o premieră pentru orașul Bacău. Primarul Lucian Stanciu Viziteu a anunțat astăzi faptul că Consiliul Local Bacău a validat propunerea acestuia. Este prima dată după perioada post-decembristă când cetățenii sunt consultați cu privire la modul direct despre implementarea unor măsuri și proiecte cu impact asupra comunității.

Citește și: Bilanţ coronavirus 13 noiembrie: 9.489 cazuri noi şi 174 morţi, 1149 pacienţi la ATI

Conform edilului, referendumul va fi organizat în paralel cu alegerile parlamentare și va conține trei întrebări.

Premieră în România! Prima întrebare face referire la folosirea unor fonduri de la bugetul local al orașului pentru ca executivul local să ia măsuri suplimentare, dar fără coerciție, pentru respectarea regulilor privind combaterea pandemiei. Acestea au drept scop scăderea numărului de infectări pe raza municipiului Bacău, în vederea redeschiderii activităților economice, educaționale și culturale.

A doua întrebare este legată de necesitatea sistematizării cartierelor din oraș. Mai exact despre eliberarea domeniul public de construcții cum sunt garajele și crearea de noi parcară, spații verzi și spații de joacă pentru cei mici.

Citește și: Sibiul intră în carantină. Raed Arafat: Mall-urile se închid în weekend

Ultima întrebare face referire la oportunitatea alocării de fonduri în vederea finaliăzrii Spitalului Municipal.

”Inițiativa organizării acestui referendum este în concordanță cu principiul transparenței decizionale. Oricâte măsuri s-ar lua de către decidentul politic, fie el și executiv al primăriei, fără suportul comunității, acestea nu au o finalitate care să producă plus valoare. Acest principiu va fi baza mandatului meu. Tot pentru prima dată în Bacău, începând cu anul viitor, se va introduce bugetarea participativă. Astfel, proiectele venite dinspre cetățeni vor fi finanțate”, a anunțat primarul Lucian Stanciu Viziteu.

Premieră în România! De asemenea, edilul a anunțat faptul că în următoarea perioadă propunerile municipalității pentru referendum vor fi prezentate în cadrul unei campanii de informare.