Premieră în România. Un spital este obligat să-i plătască daune de 50 de mii de lei unei mămici infectate cu stafilococ în Maternitate

Spitalul Județean din Oradea este obligat să plătească daune morale unei femei care s-a ales cu o infecţie nosocomială în timpul internării la maternitate. Decizia judecătorilor este definitivă, iar spitalul trebuie să-i achite femeii 50 de mii de lei.

27 feb. 2019, 09:07
Premieră în România. Un spital este obligat să-i plătască daune de 50 de mii de lei unei mămici infectate cu stafilococ în Maternitate

Instanţele orădene au acordat despăgubiri morale în valoare de 50.000 lei unei orădence care a reclamat că a fost contaminată cu o infecţie nosocomială în timpul internării la Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Sentinţa, pronunţată iniţial de Judecătoria Oradea, a fost menţinută, săptămâna trecută, şi de Tribunalul Bihor, după cum au anunțat, luni seară, avocații femeii.

Hotărârea a fost pronunţată într-un proces de pretenţii pe care orădeanca l-a declanşat în 2016, ca urmare a unor probleme medicale cu care, spune ea, s-a ales după o operaţie de cezariană din primăvara anului 2013.

Potrivit acţiunii pe care a înaintat-o instanţei, imediat după internare, i s-au făcut investigaţii medicale care au arătat că este sănătoasă. Ulterior, însă, după intervenţia chirurgicală, a început să se simtă rău. Avea febră, ameţeli, dar medicii au decis să o lase acasă, prescriindu-i, totuşi, un tratament medicamentos.

Cu toate acestea, starea ei s-a înrăutăţit, iar din analizele care au urmat, s-a stabilit că problemele erau cauzate de infectarea cu stafilococ hemolitic, o bacterie care poate provoca o serie de afecţiuni, de la infecţii superficiale ale pielii, până la boli grave, ca de pildă septicemie sau meningită.

Cazul a fost înregistrat şi în Registrul de Evidenţă a Infecţiilor Intraspitaliceşti al Spitalului Judeţean, unde orădeanca a fost din nou internată, în perioada 17 iunie – 25 iunie 2013, pentru tratarea complicaţiilor.

Simptomele au continuat să se manifeste şi după cea de a doua externare, motiv pentru care femeia a apelat la un medic chirurg din cadrul Spitalului Judeţean. Acesta, în urma investigaţiilor, a descoperit că are o infecţie gravă la nivelul operaţiei de cezariană, cu un abces de puroi şi ţesut necrozat.

Speriată, orădeanca a cerut şi o altă opinie, care i-a confirmat diagnosticul, motiv pentru care, pe 5 august 2013, s-a internat din nou, însă de astă dată la Spitalul Militar. Din investigaţiile care i s-au făcut aici, s-a constatat că infecţia s-a extins foarte mult, ajungând să pătrundă în zona muşchilor şi a organelor, cu multiple focare de abces, toate provocate de acelaşi stafilococ pentru care fusese tratată şi care nu a dispărut. 

Abia în octombrie 2013, tratamentul şi-a produs efectele. În tot acest timp, orădeanca nu a putut să-şi îngrijească şi să-şi alăpteze copilul nou-născut, motiv pentru care a decis să se îndrepte împotriva spitalului, printr-un proces de pretenţii.

Pe 11 septembrie 2018, completul de la Judecătoria Oradea i-a dat câştig de cauză pronunţând, în premieră pentru Justiţia bihoreană, o soluţie în care obligă spitalul să despăgubească o pacientă, nu pentru un diagnostic ori procedură medicală greşită, ci pentru o infecţie nosocomială.

Potrivit sentinţei, instanţa a stabilit că „reclamanta s-a prezentat clinic sănătoasă la spital, iar în perioada spitalizării a fost infectată cu un stafilococ, fapt ce atrage răspunderea civilă a spitalului”. Judecătorul a mai arătat în sentinţa pronunţată că, din cauza deselor internări şi a problemelor medicale, relaţia orădencei cu nou-născutul „a fost afectată pe mai multe planuri”, despărţirea de copil pe o perioadă îndelungată şi pierderea lactaţiei provocându-i „un grav prejudiciu moral”, dispunând în consecinţă ca spitalul să-i plătească fostei paciente despăgubiri morale de 50.000 lei.

Ulterior, atât avocaţii spitalului au atacat soluţia, cu apel, solicitând respingerea acţiunii. Procesul s-a reluat la Tribunalul Bihor, unde, pe 19 februarie, instanţa a respins acţiunea spitalului şi a menţinut sentinţa pronunţată de Judecătoria Oradea.

„Hotărârea este un succes, suferinţa clientei noastre a fost în sfârşit auzită. Acest caz e un reper important în atragerea răspunderii pentru nefericitele şi numeroasele cazuri de infecţii spitaliceşti și, poate, va reprezenta un semnal de alarmare pentru sistemul medical, astfel încât pacienţii să nu fie externaţi din spital mai bolnavi decât s-au internat”, a declarat avocata Ioana Ţenţ, cea care a reprezentat-o pe orădeancă în proces.

De cealaltă parte, directorul medical al Spitalului Judeţean, doctorul Lucia Daina, susţine că magistraţii care au pronunţat verdictul nu au luat în considerare expertizele medico-legale realizate în cauză şi care arată că stafilococul cu care s-a infectat orădeanca nu a fost din spital. „Este, într-adevăr, o infecţie nosocomială, însă nu a contactat-o din spital, ci putea fi o autoinfecţie, adică să o fi avut înainte de a se interna. Acest microb se găseşte în mod normal şi pe tegumente. În plus, am arătat şi că nu a fost un focar de infecţie în spital, au fost într-adevăr trei cazuri, dar nu la aceeaşi secţie şi la perioade diferite de timp. Noi toate acestea le-am prezentat instanţei, dar nu au fost luate în considerare”, a explicat Daina pentru BIHOREANUL.

Decizia Tribunalului nu a fost comunicată, încă, unității spitalicești, „deci nu cunoaştem considerentele care au stat la baza hotărârii”, a mai spus Daina.

Directorul medical a mai precizat că despăgubirile vor fi achitate de firma de asigurări cu care spitalul are încheiată o poliţă pentru astfel de situaţii. „Nu-i un lucru care să ajute, din păcate. Nu putem spune că într-un spital totul este steril, dar am adus dovezi şi cu privire la toate demersurile care se fac în spital cu privire la sterilizare, dezinfecţie, controalele care se fac pe partea de supraveghere a infecţiilor nosocomiale. Din păcate, nu am reuşit să convingem instanţa”, a mai arătat Daina.