Premieră în ultimii 31 de ani: Japonia a trecut pe deficit comercial

Scăderea exporturilor de maşini şi produse electronice, dar şi deprecierea euro în raport cu yenul au generat primul deficit comercial al Japoniei, după 1980. Analiştii se tem că Japonia îşi pierde competitivitatea. 

25 ian. 2012, 09:03
Premieră în ultimii 31 de ani: Japonia a trecut pe deficit comercial

Japonia a raportat pentru anul trecut un deficit comercial de 32 de miliarde de dolari, a declarat ministrul japonez citat de CNN. Comparativ cu anul trecut, importurile statului au crescut cu 12%, în timp ce exporturile au căzut cu 2,7%. Declinul a fost cauzat în mare măsură, spun analiştii, de impactul pe care l-a avut cutremurul şi tsunami din luna martie asupra economiei ţării.

După cutremur, mai multe fabrici ale marilor exportatori, inclusiv Toyota Motor şi Sony, au înregistrat probleme, la fel ca şi societăţile din lanţul de distribuţie. Mai mult, din cauza inundaţiilor, multe companii exportatoare şi-au văzut capacităţile de producţie din Thailanda distruse. La toate acestea s-a adăugat şi aprecierea yenului în raport cu euro, ceea ce a făcut ca mărfurile lor să fie mult mai scumpe pe pieţele externe. Analiştii citataţi de BBC spun că, în aceste condiţii, exportatorii japonezi au pierdut teren în faţa competitorilor din Coreea de Sud sau din alte state asiatice, pe pieţe pe care, cu un an în urmă, le dominau. „Deficitul reflectă schimbări fundamentale în economia Japoniei, în special în rândul producătorilor. Japonia îşi pierde competitivitatea ”, a declarat pentru BBC, Hideki Matsumura de la Institutul Japonez de Cercetare.

În ceea ce priveşte creşterea importului, Japonia a trebuit să cumpere mai multă energie din afară, în contextul dezastrului de la Fukushima. Anterior cutremurului, energia nucleară deservea în jur de 30% din consumul de electricitate din Japonia. În consecinţă, importurile de ţiţei au crescut cu 21,3% în valoare, iar cele de gaz natural lichefiat cu 37,5%.

 

 

 

 

 

a raportat pentru anul trecut un deficit comercial de 32 de miliarde de dolari, a declarat ministrul japonez citat de CNN. Comparativ cu anul trecut, importurile statului au crescut cu 12%, în timp ce exporturile au căzut cu 2,7%. Declinul a fost cauzat în mare măsură, spun analiştii, de impactul pe care l-a avut cutremurul şi tsunami din luna martie asupra economiei ţării.

 

 

 

După cutremur, mai multe fabrici ale marilor exportatori, inclusiv Toyota Motor şi Sony, au înregistrat probleme, la fel ca şi societăţile din lanţul de distribuţie. Mai mult, din cauza inundaţiilor, multe companii exportatoare şi-au vâzut capacităţile de producţie din Thailanda distruse.La toate acestea s-a adăugat şi aprecierea yenului în raport cu euro, ceea ce a făcut ca mărfurile lor să fie mult mai scumpe pe pieţele externe. Analiştii citataţi de BBC spun că, în aceste condiţii, exportatorii japonezi au pierdut teren în faţa competitorilor din Coreea de Sud sau din alte state asiatice, pe pieţe pe care, cu un an în urmă, le dominau. „Deficitul reflectă schimbări fundamentale în economia Japoniei, în special în rândul producătorilor. Japonia îşi pierde competitivitatea ”, a declarat pentru BBC, Hideki Matsumura de la Institutul Japonez de Cercetare.

 

 

 

În ceea ce priveşte creşterea importului, Japonia a trebuit să cumpere mai multă energie din afară, în contextul dezastrului de la Fukushima. Anterior cutremurului, energia nucleară deservea în jur de 30% din consumul de electricitate din japonia. În consecinţă, importurile de ţiţei au crescut cu 21,3% în valoare, iar cele de gaz natural lichefiat cu 37,5%.