Premieră: Întreaga piață de capital se aliază împotriva aberațiilor fiscale

Reprezentanții Autorității pieței de capital (CNVM), ai investitorilor, ai administratorilor de investiții, ai brokerilor și ai Bursei de Valori București (BVB) cer Ministerului Finanțelor (MFP) să renunțe la plata trimestrială a câștigurilor din investiții. Cu toate că nu a colectat mai mulți bani din impozitul pe câștigul din investiții, MFP a menținut un regim care îi cheamă pe contribuabili să plătească impozite de câțiva lei.

25 ian. 2012, 15:47
Premieră: Întreaga piață de capital se aliază împotriva aberațiilor fiscale

Este pentru prima dată în istoria lor când toate instituțiile pieței de capital se aliază pentru o cauză comună, de data aceasta împotriva exagerărilor autorităților.

Documentul semnat luni solicită revenirea la regimul de reținere la sursă a impozitului și de declarare anuală a câștigului, potrivit lui Dragoș Neacșu, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

„În cazul fondurilor de investiții mutuale monetare și de obligațiuni putem vorbi de o periodicitate lunară a viramentelor, căci sunt fonduri cu orizonturi scurte de plasament. Altfel, regimul actual este contraproductiv, stimulând evaziunea fiscală, să-i zicem, involuntară, căci foarte adesea este amânată plata impozitelor de câteva zeci de lei sau chiar de câțiva lei“, a adăugat oficialul AAF.

Multe din aceste impozite nici nu se mai plătesc vreodată.

Peste 200.000 de investitori sunt obligați în prezent să facă drumuri la Fisc pentru o valoare medie a impozitului de 60 de lei, potrivit scrisorii adresate de piață MFP. „Un sfert din impozite au valori sub 10 lei, costurile declarării acestora și ale efectuării plății fiind mai mari decât plata efectivă“, se mai spune în document.

Măsura este agreată și de FMI și va fi pe agenda întâlnirilor cu autoritățile românești, care au început astăzi, potrivit lui Dragoș Neacșu.