Premieră istorică: o lesbiană de culoare a devenit primar în Chicago

Publicat: Miercuri, 03 Aprilie 2019 14:33 // Actualizat: Miercuri, 03 Aprilie 2019 14:33 // Sursa: romaniatv.net

Locuitorii din Chicago au ales marţi o femeie de culoare care-şi recunoaşte public homosxualitatea la conducerea oraşului - o premieră în acest oraş marcat de inegalităţi sociale şi violenţă din cauza armelor de foc, relatează AFP potrivit news.ro.

Lori Lightfoot, în vârstă de 56 de ani, un fost procuror federal care a condus o comisie de supraveghere a activităţilor poliţiei, a obţinut o victorie detaşată împotriva lui Toni Preckwinkle, o democrată şi afroamericană la fel ca ea. Lightfoot a obţinut 74% din voturile exprimate, potrivit primelor estimări, în urma numărării majorităţii biletinelor de vot.

Ea a făcut campanie cu un program progresist, promiţând să reducă inegalităţile sociale şi rasiale. Cartierele de sud şi de vest ale oraşului, cele mai sărace şi locuite majoritar de o populaţie aprooape în întregime de culoare, rămân în urma centrului financiar şi nordului oraşului, care au beneficiat de programe de dezvoltare economică.

”Este schimbarea împotriva statu-quoului”, declara recent Lightfoot, făcând o comparaţie cu Toni Preckwinkle, în vârstă de 72 de ani, o aleasă locală de mai multe decenii şi actuala conducătoare a comitatului Cook, în care se află Chicago.

Cele două democrate s-au clasat pe primele locuri în primul tur al alegerilor muncipale, la sfârşitul lui februarie, cu 17,5 şi, respectiv, 16% din sufragii.

Citeşte şi Proteste vehemente la Chicago, unde un actor urmărit pentru fapte penale a fost achitat de procurori

Municipalitatea din Chicago a mai fost condusă o singură dată, din 1837, de către un afroamerican şi o singură dată de către o femeie. Chicago devine cel mai mare oraş din ţară care îşi alege la conducere o femeie de culoare.

Lori Lightfoot devine, de asemenea, prima persoană homosexuală care conduce acest oraş cu 2,7 milioane de locuitori, al treilea din ţară, marcat de o neîncredere între poliţie şi minorităţi, inegalităţi profunde între cartiere şi un nivel important al criminalităţii. Peste 650 de crime au fost înregistrate în 2018 la Chicago - adică mai multe decât la New York şi Los Angeles la un loc, ale căror populaţii sunt, cu toate acestea, mult mai importante.

Potrivit unor analişti, scrutinul a fost marcat de un sentiment de lehamite faţă de politica locală în acest fief democrat.loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Chicago femeie de culoare femeie primar lesbiană primar Lori Lightfoot
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
02 Jun
noapte 10 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H