Premieră istorică: o lesbiană de culoare a devenit primar în Chicago

Locuitorii din Chicago au ales marţi o femeie de culoare care-şi recunoaşte public homosxualitatea la conducerea oraşului - o premieră în acest oraş marcat de inegalităţi sociale şi violenţă din cauza armelor de foc, relatează AFP potrivit news.ro.

03 apr. 2019, 11:33
Premieră istorică: o lesbiană de culoare a devenit primar în Chicago

Lori Lightfoot, în vârstă de 56 de ani, un fost procuror federal care a condus o comisie de supraveghere a activităţilor poliţiei, a obţinut o victorie detaşată împotriva lui Toni Preckwinkle, o democrată şi afroamericană la fel ca ea. Lightfoot a obţinut 74% din voturile exprimate, potrivit primelor estimări, în urma numărării majorităţii biletinelor de vot.

Ea a făcut campanie cu un program progresist, promiţând să reducă inegalităţile sociale şi rasiale. Cartierele de sud şi de vest ale oraşului, cele mai sărace şi locuite majoritar de o populaţie aprooape în întregime de culoare, rămân în urma centrului financiar şi nordului oraşului, care au beneficiat de programe de dezvoltare economică.

”Este schimbarea împotriva statu-quoului”, declara recent Lightfoot, făcând o comparaţie cu Toni Preckwinkle, în vârstă de 72 de ani, o aleasă locală de mai multe decenii şi actuala conducătoare a comitatului Cook, în care se află Chicago.

Cele două democrate s-au clasat pe primele locuri în primul tur al alegerilor muncipale, la sfârşitul lui februarie, cu 17,5 şi, respectiv, 16% din sufragii.

Citeşte şi Proteste vehemente la Chicago, unde un actor urmărit pentru fapte penale a fost achitat de procurori

Municipalitatea din Chicago a mai fost condusă o singură dată, din 1837, de către un afroamerican şi o singură dată de către o femeie. Chicago devine cel mai mare oraş din ţară care îşi alege la conducere o femeie de culoare.

Lori Lightfoot devine, de asemenea, prima persoană homosexuală care conduce acest oraş cu 2,7 milioane de locuitori, al treilea din ţară, marcat de o neîncredere între poliţie şi minorităţi, inegalităţi profunde între cartiere şi un nivel important al criminalităţii. Peste 650 de crime au fost înregistrate în 2018 la Chicago – adică mai multe decât la New York şi Los Angeles la un loc, ale căror populaţii sunt, cu toate acestea, mult mai importante.

Potrivit unor analişti, scrutinul a fost marcat de un sentiment de lehamite faţă de politica locală în acest fief democrat.