Premieră medicală în România. Celule stem pentru implanturile dentare

O echipă de doctori din Cluj-Napoca încearcă să dezvolte un tratament cu celule stem care să ajute la regenerarea osoasă a maxilarului. Astfel, implanturile de dinţi s-ar putea face mult mai uşor. Deocamdată, totul este la nivel de experiment, dar medicii speră ca în curând să poată aplica tratamentul.

15 mart. 2015, 07:37
Premieră medicală în România. Celule stem pentru implanturile dentare

În prima fază a proiectului, medicii din Cluj-Napoca implantează celule stem la porci vietnamezi.

Avem un experiment în desfăşurare, care constă în implantarea unor celule stem, recoltate de la porc. Şi sunt implantate în alveolele postextracţionale. Urmărim regenerarea osoasă„, explică medicul Aranka Ilea.

Porcii au fost aleşi pentru că dantura lor seamănă foarte bine cu a omului. Animale nu au de suferit în timpul experimentelor.

Am apelat la anestezie generală, inhalatorie şi intravenoasă pentru a putea răspunde tuturor necesităţilor unei astfel de intervenţii„, a declarat medicul Cosmin Peştean.

CITEŞTE ŞI CELULELE STEM, tratament experimental pentru AUTISM

Doctorii speră că celulele stem vor ajuta la regenerarea osoasă astfel ca implantul să se facă mult mai uşor. În mod obişnuit, ei sunt nevoiţi să adauge ţesut înainte să pună dintele. Dar celulele stem ar putea face ca osul să se refacă singur.

Dacă experimentul pe porci reuşeşte, medicii speră să poată aplica acelaşi tratament la om. Experimentul este finanţat de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.