Premieră medicală: Un bărbat paralizat poate să meargă din nou. Medicii i-au prelevat celule din propriul nas

Premieră medicală istorică în Polonia, unde un bărbat care a fost paralizat de la brâu în jos poate să meargă cu ajutorul unui cadru special. Medicii i-au prelevat celule din propriul nas pentru a-i reface traseul nervos al coloanei vertebrale.

21 oct. 2014, 19:33
Premieră medicală: Un bărbat paralizat poate să meargă din nou. Medicii i-au prelevat celule din propriul nas

Darek Fidyka, în vârstă de 38 de ani, a fost supus unei operaţii efectuate în premieră pe coloana vertebrală, iar acum poate să meargă din nou.

Bărbatul nu credea că va mai putea merge vreodată după ce a fost înjunghiat acum 4 ani în spate. Totuşi medicii i-au dat o speranţă după ce i-au povestit despre o procedură care s-a dovedit a fi un succes la testele efectuate în laborator. Aşa că pacientul a decis să se lase pe mâna chirurgilor şi să fie supus unei operaţii în premieră.

Intervenţia medicală a implicat un transplant de celule nervoase din propriul nas pentru a lega două regiuni secţionate ale coloanei vertebrale. După mai multe luni de tratament, bărbatul a putut să-şi mişte şi să-şi simtă picioarele.

Chiar şi medicii au rămas suprinşi de progresul bărbatului care a ajuns acum să aibă o viaţă aproape de normală.

Experţii spun că intervenţia medicală le oferă speranţă milioanelor de oameni rămaşi paralizaţi. Totuşi, ei afirmă că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege mecanismul de conectare a acestor celule nervoase.