Premiera „Totul se transformă” porneşte pe 24 mai în primul turneu naţional

20 05. 2021, 15:52

Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Vlad Zamfirescu şi Mircea Rusu vor juca în „Totul se transformă”, o producţie spumoasă şi spectaculoasă, după următorul program:

24 mai – Craiova – Teatrul Naţional Marin Sorescu

25 mai – Constanţa – Casa de Cultură a Sindicatelor

8 iunie – Călăraşi – Casa de Cultură Sala Barbu Ştirbei

15 iunie – Slobozia – Casa de Cultură a Sindicatelor

16 iunie – Galaţi – Casa de Cultură a Sindicatelor

21 iunie – Iaşi – Teatrul Naţional Vasile Alecsandri – 2 reprezentaţii, ora 17.00 şi ora 20.00

22 iunie – Bacău – Teatrul de Vară Radu Beligan

28 iunie – Bucureşti – găzduit la Teatrul naţional – Sala Mare

29 iunie – Ploieşti – Casa de Cultură a Sindicatelor

6 iulie – Braşov – Teatrul Sică Alexandrescu

Despre „Totul se transformă”

Povestea regizată de Vlad Zamfirescu pe un text de Alexandru Popa zugrăvește cu umor si vervă o serie de tablouri decupate dintr-o realitate altfel decât cea pe care o știm de-o viață. Oricine se poate regăsi într-unul din cele 4 personaje, își poate identifica gândurile ori reacțiile, sau se pot recunoaște într-una din situațiile pe care eroii le traversează. Construit pe filonul empatiei, textul are un haz molipsitor, pigmentat cu cateva replici ce dau de gândit.

Citeşte şi: Maia Morgenstern, luată la rost de oameni în metrou: „Sunt obișnuită, pe mine mereu mă ceartă lumea pentru ceva”

O radiografie a relațiilor interumane, intr-o situație de criză, dar si fină analiză a relațiilor de cuplu, sau a relației părinte-copil, piesa pune în lumină tendința de auto-izolare ce are ca mijloc agregant frica de orice: de boală, de singurătate, de necunoscut. Decupată dintr-o realitatea atipică, piesa ne face să înțelegem că libertatea vine cu prețul acceptării și că adesea în viața ne apropiem doar după ce ne-am înstrăinat.

Subiect:

Rafinată, cultă și un pic formală, Tora (Maia Morgenstern) a modelat de-a lungul timpului generații de elevi și crede în puterea protectoare a conveniențelor sociale și in faptul că oricine își poate îmbunătăți condiția prin educație. Dupa un lung mariaj, în cele din urmă eșuat, ia viața de la capăt într-un duplex cochet, cu grădină.

Asistentă medicală pensionară, Cora este o prezență caldă, chiar vulcanică, ce a pus totul în slujba celei mai importante misiunii pe care i-a oferit-o viața: creșterea fiului ei, șturlubaticul Vigo (Vlad Zamfirescu). Băiatul a ajuns el însuși la vârsta deplinei maturității, dar nu a găsit încă resortul care să îl propulseze dincolo de caldura căminului copilărie, așa că locuiește în casa Corei. De cealaltă parte a structurii de tip duplex locuiește Tora, care caută să impună limite despre care crede că îi vor consolida spațiul privat.

Ca o pată de culoare apare în peisaj Trent, fostul soț al Torei, angrenat în altă relație, dar încă nedetașat de femeia despre care cândva a știut totul.

Va lăsa Vigo în urmă siguranța și confortul casei în care a copilărit? Își va duce Tora până la capăt planul de a-și separa proprietatea de a Corei printr-un perete despărțitor? Va birui nevoia de intimitate sau cea de apropiere interumană? Găsiți toate aceste răspunsuri într-o poveste-oglinda a zilelor noastre, în care descoperim că avem nevoie să vedem zidul pentru a-l putea dărâmă.

Citeşte şi: Cum a petrecut Florin Cîțu prima zi de libertate. Premierul a ieșit să bea cafeaua și a fost la teatru – FOTO