Premierii român şi sârb au participat la deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Lunga-Nakovo

Premierii român, Victor Ponta, şi sârb, Aleksandar Vucic, au participat sâmbătă la deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Lunga (judeţul Timiş) - Nakovo (Serbia), în prezenţa miniştrilor Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, al Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi a omologilor sârbi, transmite Agerpres.

08 nov. 2014, 11:43
Premierii român şi sârb au participat la deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Lunga-Nakovo

‘Europa nu va fi întreagă până ce Serbia şi celelalte ţări din această regiune nu vor fi în UE. Ne leagă foarte multe lucruri; ne desparte o frontieră pe care acum vrem să o facem cât mai uşor de trecut. Aceste trei puncte de frontieră (Lunga, Valcani şi Foeni) vreau să poată fi deschise azi. Vreau să legăm România de Serbia cât mai mult, prin infrastructură, prin relaţii economice. Ştiu foarte bine că din punct de vedere cultural suntem foarte bine legaţi’, a spus Victor Ponta.

Prim-ministrul României a afirmat că astăzi ţara noastră are mult mai mulţi prieteni în Europa decât se spunea în popor, că ‘cei mai siguri prieteni sunt Serbia şi Marea Neagră’, dar îşi doreşte ca Serbia să fie cel mai bun prieten. El a subliniat că între cele două ţări trebuie să se dezvolte proiecte economice semnificative, între care o autostradă care să lege Belgradul de Timişoara.

‘Există proiecte importante pe care trebuie să le dezvoltăm împreună, strategia Dunării, proiecte economice şi unul pe care l-am gândit împreună cu premierul sârb Vucic şi pe care-l vom pune în aplicare, al unei autostrăzi între Belgrad şi Timişoara, pentru a avea relaţii economice mai dezvoltate. Asigur cetăţenii de pe ambele părţi ale graniţei că cele două guverne îşi vor face datoria faţă de ei şi că împreună vom fi mai apreciaţi şi mai respectaţi. (…). Vreau să trăim cu toţii cu gândul că vom izbândi în viaţă şi că împreună vom fi mai puternici’, a afirmat Victor Ponta.

Cele trei puncte de trecere a frontierei vor funcţiona în regim permanent.

Deschiderea mai multor puncte comune de trecere a frontierei pe raza judeţului Timiş a fost cerută în repetate rânduri de autorităţile sârbe şi cele timişene, întrucât în zona riverană trăiesc zeci de mii de locuitori ai Banatului istoric care au rude de cealaltă parte a graniţei. Riveranii români din mediul rural merg să lucreze în campaniile agricole în Serbia, iar sârbii vin la muncă în construcţii, mai ales în sezonul estival.

Pe de altă parte, ruta prin Foeni (România) – Jasa Tomici (Serbia), cunoscută ca fiind vechiul drum imperial spre Viena, este cea mai scurtă relaţie rutieră între Timişoara şi Europa Centrală.