Premierul Alexis Tsipras, "hărţuit" de avioane de vânătoare turce

Publicat: Luni, 25 Martie 2019 21:06 // Actualizat: Luni, 25 Martie 2019 21:06 // Sursa: romaniatv.net

Premierul grec Alexis Tsipras acuză avioane de vânătoare turce de faptul că au ”hărţuit” elicopterul în care se afla în drum către o insulă izolată pentru a sărbători Ziua Independenţei, relatează The Associated Press.

Foto: Twitter

Tsipras a declarat că a fost ”primit” de avioane turce de vânătoare, care au încălcat spaţiul aerian elen, în timp ce venea luni pe insuliţa Agathonissi, la Marea Egee (est).

Pilotul elicopterului a fost nevoit să efectueze manevre la joasă altitudine, până când au sosit avioane elene de vânătoare, trimise să intercepteze o aeronavă turcă, a declarat Tsipras.

Grecia şi Turcia întreţin relaţii tensionate şi au păreri împărţite în mai multe subiecte, inclusiv cu privire la o dispută teritorială la Marea Egee.

Atena denunţă frecvent încălcarea spaţiului aerian grec de către avioane de luptă turce, care survolează uneori insule elene, iar avioane de luptă din ambele ţări se angajează adesea în lupte simulate.

”În urmă cu puţin timp am avut onoarea să fiu primit aici, pe Agathonissi, de nişte avioane de luptă ale forţelor aeriene turce”, a declarat Tsipras, într-un discus pe care l-a susţinut pe insulă. ”Ele voiau să particpe la sărbătoarea noastră naţională”.

El a marcat pe insulă Revoluţia elenă din 1821 împotriva Imperiului Otoman.

Ankara ”trebuie să ştie că aceste prostioare nu au sens. Irosesc kerosenul şi gazolina”, a apreciat Tsipras.

El a subliniat angajamentul şi cooperarea între Atena şi Ankara, dar a avertizat că ”vom face ceea ce ne-au învăţat strămoşii noştri să facem, şi anume să ne apărăm drepturile şi suveranitatea”.

Cei doi vecini, aliaţi în cadrul NATO, s-au aflat pe marginea unui război în trei rânduri, de la mijlocul anilot '70, pe tema Ciprului şi unor dispute teritoriale la Marea Egee, însă s-au bucurat şi de perioade de relaţii relativ bune.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
10 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H