Premierul Benjamin Netanyahu a fost reales la conducerea Likud

Premierul în exerciţiu israelian Benjamin Netanyahu - inculpat de corupţie şi contestat pe plan intern prima oară după un deceniu - a fost reales confortabil la conducerea Partidului său Likud (dreapta), pe care-l va conduce din nou în alegerile din martie, relatează AFP.

27 dec. 2019, 11:39
Premierul Benjamin Netanyahu a fost reales la conducerea Likud

Deputatul Gideon Saar, un fost ministru, avea puţine şanse de victoie în faţa lui Netanyahu, şeful Likudului din 1993 – mai puţin timp de şase ani, când a fost condus de Ariel Sharon. Însă un rezultat strâns ar fi putut fragiliza poziţia celui mai longeviv premier din istoria Israelului – 13 ani, dintre care zece neîntrerupt.

Rezultatul final al alegerilor interne, comunicat în noaptea de joi spre vineri, lasă puţin loc suspansului – 72,% ”pentru” şeful în exerciţiu al Guvernului, faţă de 27,5% din voturi cât a obţinut rivalul său.

”O imensă victorie! Mulţumesc membrilor Likudului pentru încrederea, susţinerea şi afecţiunea lor”, a reacţionat pe Twitter Benjamin Netanyahu vineri, la puţin timp după miezul nopţii, la o oră după scrutin.

Aproximativ 57.000 de membri ai partidului au votat în aceste alegeri primare, reprezentând o prezenţă la vot puţin sub 50%, potrivit news.ro.

Presa israeliană a preconizat o victorie a lui Netanyahu, însă scorul ţine prima pagină în ziare.

”Netanyahu, mare moment”, scrie cel mai mare cotidian cu plată din ţară Yediot Aharonot, iar postul public de radio KAN evocă o ”victorie zdrobitoare”. Cotidianul de stânga Haaretz apreciază că Netanyahu îşi datorează victoria ”loialităţii tribale” a susţinătorilor săi.

Benjamin „Netanyahu a condus partidul în alegerile din ultimii 14 ani în mod consecutiv şi per ansamblu în ultimele două decenii. Membrii cei mai tineri ai Likudului nu şi-au cunoscut partidul fără Netanyahu la conducere”, scrie ziarul, potrivit news.ro.

Gideon Saar şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe şeful în exerciţiu al Guvernului. ”Sunt mulţumit de decizia mea de a mă ridica” împotriva lui Netanyahu, a scris el pe Twitter. ”Cei care nu vor să-şi asume riscuri nu vor câştiga niciodată”.