Premierul britanic o consideră pe Elisabeta a II-a PIATRA de REZISTENŢĂ a Marii Britanii

Premierul britanic David Cameron a lansat joi omagiile aduse reginei Elisabeta a II-a, salutând în persoana Majestății Sale "piatra de rezistență" a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, în contextul în care cel mai longeviv monarh britanic împlinește vârsta de 90 de ani, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

21 apr. 2016, 12:50
Premierul britanic o consideră pe Elisabeta a II-a PIATRA de REZISTENŢĂ a Marii Britanii

„Întreaga țara va dori să ureze astăzi reginei ‘la mulți ani’ ”, a scris Cameron pe Twitter, înainte de ceremonia oficială de omagiere planificată să aibă loc în Parlament mai târziu în cursul zilei de joi.

„Ea a fost o piatră de rezistență pentru națiunea noastră”, a spus premierul Cameron.

Regina, care conduce Marea Britanie de 64 de ani, urmează să participe la mai multe evenimente publice, culminând cu aprinderea joi seara a primei torțe dintre sutele de semnale luminoase care vor marca ziua sa de naștere în Marea Britanie, potrivit Agerpres.

Vezi şi Elisabeta a II-a, la 90 de ani: Viaţa unei regine, în imagini inedite

Născută în 1926, regina domnește începând din anul 1952, de la vârsta de 25 de ani.
 
În septembrie 2015, regina Elisabeta a II-a a depășit ca număr de ani domnia de șase decenii a reginei Victoria, stră-stră bunica sa, dintre anii 1837-1901.

Sistemul monarhiei constituționale din Marea Britanie consacră pe rege sau regină ca șef al statului cu puteri largi, dar care îndeplinește practic numai funcții ceremoniale permițând guvernului să adopte legislația și să administreze țara.