Premierul bulgar a nominalizat o europarlamentară pentru funcţia de comisar european

Premierul bulgar Boiko Borisov a nominalizat-o miercuri pe europarlamentara Maria Gabriel, membră a partidului său de centru-dreapta, GERB, pentru a deveni noul comisar european al ţării sale, relatează Reuters.

10 mai 2017, 14:35
Premierul bulgar a nominalizat o europarlamentară pentru funcţia de comisar european

Maria Gabriel o va înlocui pe Kristalina Gheorghieva, care a devenit director general în cadrul Băncii Mondiale la începutul anului. „Datorită calităţilor sale extraordinare şi experienţei îndelungate în Parlamentul European, eu sunt convins că Maria Gabriel va avea o contribuţie importantă şi valoroasă la activitatea Comisiei”, a anunţat Borisov într-un comunicat.

Premierul bulgar a discutat vineri despre nominalizare cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Portofoliul lui Gabriel va fi discutat cu CE săptămâna viitoare, când europarlamentara se va întâlni cu Juncker. Surse oficiale au declarat că politicianul în vârstă de 37 de ani este luată în calcul pentru a-l înlocui pe comisarul pentru Economiei şi Societate Digitală, Guenther Oettinger, potrivit news.ro.

Citeşte şi Bulgaria: Un fost minsitru de Externe, inculpat pentru gestiune frauduloasă a fondurilor

Juncker caută un înlocuitor pentru Oettinger, în condiţiile în care vicepreşedintele CE Andrus Ansip a preluat acest portofoliu temporar.Nominalizarea lui Gabriel vine cu mai puţin de şapte luni înainte ca statul balcanic să preia preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

Europarlamentar din 2009, Gabriel este vicepreşedinte al grupului PPE din PE.

Gheorghieva a fost comisar european pentru Buget şi Resurse Umane.