Premierul Cehiei acceptă ca guvernul să demisioneze, după înfrângerea partidului său în alegeri

Guvernul Cehiei a acceptat să demisioneze după înfrângerea în alegerile din 8-9 octombrie, a anunţat joi premierul Andrej Babis, citat de Reuters.

11 nov. 2021, 14:20
Premierul Cehiei acceptă ca guvernul să demisioneze, după înfrângerea partidului său în alegeri

Oferta de a demisiona i-a fost trimisă sub forma unei scrisori preşedintelui Cehiei, Milos Zeman, spitalizat din 10 octombrie, şi nu înmânată personal de prim-ministru, aşa cum se obişnuieşte.

Preşedintele ceh Milos Zeman l-a însărcinat deja, în mod oficial, marţi, pe liderul Alianţei Împreună (centru-dreapta) Petr Fiala, să formeze un nou guvern.

”În această dimineaţă (n.r. joi), Guvernul nostru şi-a prezentat demisia (…), iar eu i-am trimis preşedintelui o scrisoare în care îl informez” cu privire la această demisie.

Demisia intră în vigoare după ce este acceptată de către preşedintele Milos Zeman – spitalizat din cauza unor probleme hepatice, potrivit News.ro.

Alianţa Împreună, dominată de Partidul ODS al lui Petr Fiala, a format o coaliţie cu altă alianţă de două formaţuni – dintre care una este Partidul Piraţilor – şi dispune de o majoritate de 108 dintre cele 200 de mandate în noua Cameră inferioară a Parlamentului.

Semnarea unui acord de coaliţie a fost anunţată în mod oficial luni de către Petr Fiala, în vederea stabilirii priorităţilor şi repartizării portofoliilor în cadrul vitorului Guvern ceh.

Republica Cehă, un stat membru UE şi NATO cu 10,7 milioane de locuitori, se confruntă în prezent cu o reintensificare a epidemiei covid-19 şi cu o puternică scumpire a energiei.

În Cehia s-au înregistrat marţi 13.502 de cazuri noi de infectare cu coronavirus şi 3.452 de internări în spitale din cauza COVID-19, ceea ce a obligat unele unităţi sanitare să limiteze asistenţa fără caracter de urgenţă. Babis a promis că guvernul demisionar va continua eforturile de combatere a noului val epidemic.

Citeşte şi: Autorităţile din Berlin impun noi restricţii pentru persoanele nevaccinate anti-Covid