Premierul chinez: Vom coopera la construirea unei căi ferate care să conecteze Ungaria de Serbia

"Am avut avut discuţii prieteneşti cu premierul ungar şi cel sârb. Am ajuns la un acord important cu privire la un proiect de cooperare referitor la dezvoltarea infrastructurii. Am convenit să începem cooperarea la construirea unei căi ferate care să conecteze Ungaria şi Serbia. Cele trei părţi au decis să creeze imediat un grup comun de lucru şi să lansăm proiectul cât mai curând posibil, pe bază de siguranţă şi calitate", a afirmat Li Keqiang, într-o conferinţă de presă comună cu premierii sârb şi ungar, Ivica Dacici şi Viktor Orban.

25 nov. 2013, 18:56
Premierul chinez: Vom coopera la construirea unei căi ferate care să conecteze Ungaria de Serbia

Premierul chinez Li Keqiang a anunţat luni, la Bucureşti, unde va avea loc Summitul premierilor din Europa Centrală şi de Est şi China, că ţara sa a ajuns la un acord cu Serbia şi Ungaria vizând construirea unei căi ferate care să conecteze aceste două state, scrie Agerpres.

El a spus că această cale ferată va fi foarte convenabilă pentru trenurile de mărfuri şi pasageri.

Creşterea economică în Europa Centrală şi de Est este într-o etapă critică de tranziţie şi se cere modernizarea facilităţilor de transport”, a susţinut premierul chinez.

Li Keqiang a dat asigurări că ţara sa dispune de tehnologii sofisticate şi personal calificat pentru construirea căilor ferate, domeniu despre care a spus că s-a dezvoltat rapid în ultimii ani.

„De asemenea, avem avantaje competitive puternice oferite de echipamentele noastre şi avem şi anumite avantaje în ceea ce priveşte finanţarea. Iar pentru ţările din Europa Centrală şi de Est există piaţă şi există cerere. Astfel, cooperarea între cele două părţi poate atinge o situaţie win-win”, a adăugat el.

Şeful Guvernului chinez se va afla timp de trei zile în România, ca răspuns la invitaţia adresată de premierul Victor Ponta cu ocazia vizitei întreprinse la Beijing în luna iulie 2013. Este prima vizită în România a unui premier al Republicii Populare Chineze după 19 ani.

Cea de-a doua reuniune la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China se va desfăşura marţi la Bucureşti. Alături de premierul Victor Ponta şi de omologul său chinez, Li Keqiang, vor participa şefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Cehiei, Croaţiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei şi ministrul de Externe din Letonia.