Premierul Ciolacu, despre tezaurul dacic: Corpul de Control al prim-ministrului va înainta un raport către Parchetul General

Ministra Culturii va face, pe de altă parte, o analiză şi o anchetă administrativă în ceea ce priveşte pe cei implicaţi.
Filip Stan
29 ian. 2025, 13:47
Premierul Ciolacu, despre tezaurul dacic: Corpul de Control al prim-ministrului va înainta un raport către Parchetul General

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, miercuri, despre furtul pieselor din tezaur, de la muzeul din Olanda, că Corpul de Control al prim-ministrului va înainta un raport către Parchetul General, iar ministrul Culturii, Natalia Intotero, va face o anchetă administrativă privindu-i pe cei implicaţi.

Victor Ponta, paralelă între ”Colectiv” și furtul tezaurului dacic: ”Rămân singurul care mi-am dat demisia pentru tragedia de la Colectiv” / ”Statul român nu există niciodată decât când apare o nenorocire”

”Este inadmisibil ce s-a întâmplat cu tezaurul românesc într-un muzeu din Olanda. Nu s-a pomenit până acum ca un tezaur de o asemenea valoare, mai ales că reprezintă identitatea unui stat, să fie expusă fără pază. Este responsabilitatea, în totalitate, a guvernului olandez, a spus premierul Ciolacu într-o postare pe Tik Tok.

El anunţă că în acest moment, Corpul de Control al prim- ministrului va înainta un raport către Parchetul General, ministra Culturii va face o analiză şi o anchetă administrativă în ceea ce priveşte pe cei implicaţi.

Călin Georgescu, plan pe modelul „Dați un leu pentru Ateneu” pentru recuperarea tezaurului dacic: „Cel puțin un milion de oameni vor contribui, oferind astfel o recompensă record de cel puțin un milion de euro”

”Nu în ultimul rând, vom lua măsuri ca un astfel de demers să nu mai fie la îndemâna deciziei unui ministru. Dacă autorităţile olandeze nu vor reuşi să recupereze tezaurul românesc, statul român va apela la companii specializate, externe, în ceea ce priveşte recuperarea de obiecte de artă”, a mai spus şeful Executivului.

Directorul muzeului olandez din Assen susţine că a luat toate măsurile de securitate necesare. Harry Tupan: „Şi noi suntem victime”

Trei dintre autorii furtului de artă de la Muzeul Drents din Assen de la sfârşitul săptămânii trecute provin probabil din Olanda de Nord. Poliţia a declarat pentru Opsporing Verzocht că are indicii în acest sens. Între timp, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României care a împrumutat obiectele furate a fost concediat, iar directorul muzeului olandez susţine că a luat toate măsurile de securitate necesare.

Potrivit nltimes.nl, directorul Harry Tupan spune că Muzeul Drents a respectat cerinţele de securitate, aşa cum a fost convenit contractual cu asigurătorul. „Bineînţeles, întotdeauna ne îndeplinim obligaţiile”, a declarat el marţi seara la emisiunea „Renze”. El nu a comentat condiţiile asiguratorului. „Dar toate măsurile sunt incluse în acel contract”.

Întrebat dacă un paznic ar fi trebuit să fie prezent noaptea, directorul muzeului a răspuns că există alte dispoziţii care ar asigura o alarmă „mai rapidă decât un paznic”. De asemenea, un paznic ar fi fost în pericol dacă ar fi fost prezent în momentul exploziei şi al furtului.

Tupan a subliniat din nou că incidentul este „incredibil de dureros şi trist”. Potrivit acestuia, furia României este „complet de înţeles” şi nu a fost surprins. Dar a adăugat că „şi noi suntem victime”. Un furt ca acesta din muzeul său „transcende muzeul”, a spus Tupan. „Există o nouă ordine. Ca instituţii, va trebui să facem ceva în această privinţă”.

Poliţia nu a precizat în cadrul emisiunii NPO dacă suspecţii din Olanda de Nord sunt bărbaţii surprinşi de camerele de supraveghere de la muzeu. Ei au spus că au găsit un al doilea ciocan aparţinând autorilor în apa de la muzeu şi au indicii că, pe lângă un Volkswagen de culoare gri închis furat, autorii au folosit o furgonetă în furt. Este vorba despre un Ford Transit de culoare închisă.

Poliţia nu ştie încă unde a fost Golf-ul în cele 48 de ore dintre momentul furtului şi cel al spargerii. Maşina a fost furată în noaptea de miercuri spre joi în Alkmaar, în Olanda de Nord. A fost apoi văzută la ora 4:20 a.m. pe Julianaplein în Groningen, cu numere de înmatriculare care fuseseră de asemenea furate în acea noapte pe Van Aylvaweg în Witmarsum în Friesland. După furt, maşina a fost găsită arsă sub un viaduct de lângă Rolde în Drenthe.

Hoţii au luat o cască de aur şi trei brăţări de aur împrumutate de la un muzeu din România în timpul furtului din noaptea de vineri spre sâmbătă. Poliţia raportează că a fost lansată o anchetă de amploare şi că, pe lângă cercetările tehnice şi tactice la muzeu, au fost efectuate investigaţii şi în Alkmaar, Witmarsum în Friesland, Groningen, Assen şi Rolde.

În urma furtului de patrimoniu românesc valoros de la Muzeul Drents, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, care a împrumutat piesele, a fost demis, a anunţat ministrul Culturii, Natalia Intotero.

Directorul a refuzat să demisioneze, a precizat ministrul. Intotero consideră că directorul muzeului nu a gestionat corect lucrurile. Decizia de a-l demite a venit după ce premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului să ia măsuri stricte pentru protejarea patrimoniului naţional.

Directorul Ernest Oberländer-Târnoveanu declarase anterior că nu a încălcat legea. Potrivit guvernului, obiectele arheologice care au fost furate acum nu ar fi trebuit să fie lăsate să părăsească ţara.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”