Premierul Ciucă activează planul de austeritate la Guvern: „Le-am cerut miniştrilor ca până miercuri să vină să îmi prezinte modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, la Focşani, că le-a cerut miniştrilor ca până miercuri să vină să îmi prezinte o situaţie cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile şi că cere instituţiilor să îşi facă datoria şi să ajungă să realizeze o colectare aşa cum este planificată.

10 apr. 2023, 15:30
Premierul Ciucă activează planul de austeritate la Guvern: „Le-am cerut miniştrilor ca până miercuri să vină să îmi prezinte modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile”

Nicolae Ciucă a mai spus că este responsabilitatea lor faţă de români şi nu pot să vină acum şi să îi înspăimânte că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului şi a menţionat că a dat sarcină în guvern ca orice opţiune să fie discutată mai puţin cea de salarii şi cea de investiţii.

”Am discutat şi am rugat şi la conferinţa de presă după şedinţa Biroului Politic şi rog şi acum pe toţi cei care livrează informaţii şi adresează întrebări responsabililor guvernamentali, astfel încât să nu inducem o panică absolut nejustificată în rândul populaţiei. Fiecare dintre aceste opţiuni sunt discutate atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat şi desigur că fiecare dintre ele poate să constituire o analiză dar am dat sarcină în guvern ca orice opţiune să fie discutată mai puţin cea de salarii şi cea de investiţii. Ca atare chibzuirea bugetului mi se pare normal, în condiţiile în care, după un an 2022 în care am avut o evoluţie pozitivă, în care bugetul naţional a crescut în valoare nominală cu aproxivativ 49 de mialirde de euro, în condiţiile în care am avut investiţii străine aproape 11 miliardde, am avut cea mai mare absorbţie de fonduri europene, de când suntem membri UE”, a spus premierul întrebat despre reducerea cheltuielilor la nivelul statului.

Scandal în Coaliţie pe tema tăierii salariilor. Marius Budăi îl contrazice pe Marcel Boloş
El a precizat că anul acesta, nu e vorba doar de noi, este vorba de întregul continent, de întreaga lume care sunt afectate de consecinţele atât ale războiului din Ucraina cât şi a inflaţiei, a problemelor create pe lanţurile de aprovizionare, logistice, de producţie şi este neapărat nevoie să ne chibzuim aceste cheltuieli.

”Totodată, din toate aceste variante, s-a ales doar varianta care poate să îi înspăimânte pe oameni. Există varianta în care noi, ca guvern, trebuie să ne manifestăm cât se poate de profesionist şi responsabil, să rezolvăm problema colectării taxelor. Sunt soluţii şi toate aceste soluţii trebuie derulate prin instituţiile statului şi le cer instituţiilor statului să îşi facă datoria şi să ajungă să realizeze o colectare aşa cum este ea planificată. Le-am cerut, în scris, pentru că am spus şi o repet, îmi asum orice decizie pe care o iau şi aici este vorba de responsabilitate. Este responsabilitatea noastră faţă de români, nu putem să venim acum şi să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului şi le-am cerut ca până miercuri să vină să îmi prezinte o situaţie de principiu cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile. Este absolut normal, sunt o serie întreagă de linii de buget care pot fi gestionate astfel încât să scădem cheltuielile”, a precizat premierul, potrivit News.ro.

Nicolae Ciucă, despre sistarea angajărilor la stat: „Dacă vom ajunge la concluzia că este necesară măsura, ne-o vom asuma la nivel guvernamental”

Şeful Executivului a menţionat că ”oamenii să ştie că după 3 luni de zile avem un deficit de 1,4, la început de trimestru şi este bine să luăm măsurile la început de ani astfel încât să nu ajungem pe final de an să nu ştim cum să rezolvăm această problemă”.

”Ca atare, dacă găsim şi sunt convins că găsim, pentru că se lucrează la nivelul Ministerului Finanţelor, la nivelul fiecărui ordonator de credite, să vină cu aceste soluţii şi atunci un echilibru, o balansare între cheltuieli şi colectare ne poate asigura liniştea necesară pentru acest an”, a completat premierul Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă este posibil să fie sistate angajările în sistemul bugetar, el arătând că ”în anul 2022 discutăm de o diferenţă de locuri de muncă în plus, la nivelul instituţiilor statului, de aproximativ 17.774”.

”Toate acestea s-au întâmplat prin angajările care s-au făcut la  nivelul Ministerului Educaţiei, am discutat despre programul Creşe şi Grădiniţe şi a fost nevoie să încadrăm cu personal. La nivelul Ministerului afaceriloir Interne, peste 5.000 de angajaţi. Discutăm de Ministerul Fondurilor europene, pentru că a trebuit să ne mărim aparatul administrativ, să fim în măsură să gestionăm fondurile alocate României şi s-a dovedit că a fost o măsură bună pentru că am reuşit să absorbim 11,3 miliarde de euro şi desigur la celelalte ministere, doar că cifrele au fost mici. Totodată, a fost o măsură prin care am stopat angajările la nivelul fiecărei instituţii, lăsând totuşi posibilitatea ca în funcţie de nevoi, prin memorandum, pentru că aşa s-au angajat acele funcţii, să crească angajările în anumite ministere”, a explicat şeful Executivului majorarea numărului angajaţilor la stat.

Citeşte şi: Lucian Bode, victima conflictelor de interese! Procesul împotriva deciziei de plagiat a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai bate pasul pe loc. Completul de judecată, format din doctoranzii instituției prin se care dorește executarea ministrului