Premierul Dacian Cioloş, după primele şase luni de guvernare: Aş da Executivului nota 7 cu indulgenţă

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi, că primele șase luni de guvernare i s-au părut interesante, dar mai grele decât a crezut inițial. Dacian Cioloş a declarat că dacă s-ar raporta la propriile aşteptări, ar acorda Guvernului său nota 7, cu "indulgenţă", adăugând însă că Executivul a început să fie supus mitralierei din toate părţile, odată cu apropierea alegerilor.

19 mai 2016, 18:34
Premierul Dacian Cioloş, după primele şase luni de guvernare: Aş da Executivului nota 7 cu indulgenţă

„Au fost luni interesante, dar grele. Mai grele decât am crezut pentru că așteptarea din partea oamenilor a fost mult mai mare decât aş fi crezut eu. Dacă la început relația cu partidele politice a fost una normală, tensiunea apropierii campaniei electorale s-a simțit și în poziționarea partidelor, am fost supuși mitralierii din toate direcțiile”, a spus Cioloș la un post tv, conform Agerpres.

Solicitat să dea o notă Guvernului pe care îl conduce, Cioloș a spus că ar da Executivului nota 7 și că va face o nouă evaluare a miniștrilor în iunie.

Citeşte şi: Dragnea: Voi propune un guvern PSD-ALDE-UNPR, după alegerile parlamentare

 „Trebuie să existe o raportare, dacă m-aş raporta la aşteptările mele, aş spune, cu indulgenţă un 7”, a declarat premierul. „Unii au făcut din Executiv o ţintă, atacându-l pentru lucruri care veneau din guvernările anterioare”, a punctat Cioloş.

„Sunt miniştri de care sunt mai mulţumit, iar în cazul altora sunt mai puţin mulţumit. Nu judec calităţi profesionale, ci poziţia de ministru. Unii dintre ei au şi plecat. Mai sunt şi alţii pe care-i urmăresc atent. Noi vom mai avea o evaluare şi în iunie când voi trage concluzii legate de anumite domenii de care nu sunt mulţumit şi unde se putea face mai mult”. 

Dacian Cioloş a mai susţinut că, în acest context, Guvernul său a reuşit să menţină echilibrul şi stabilitatea, într-un climat regional dificil.

„Am spus de la început că n-o să destabilizăm administraţia schimbând pe toată lumea, dar am observat şi incompetenţe şi oameni care serveau anumite interese. A trebuit să gestionăm situaţia încercând să menţinem echilibru şi stabilitate în societate ca România să meargă mai departe”. 

Despre ameninţarea lui Dragnea

„Sunt declaraţiile unui lider politic, nu asta mă preocupă. Parlamentul poate să şi demită un guvern. Responsabilitata e în faţa alegătorilor şi nu vizavi de guvern. Eu am spus că-mi asum această responsabilitate cât timp îmi va fi acordată. Nu mă impresionează asemenea declaraţii. Cine spune asta îşi asumă deciziile pe care le ia în faţa electoratului”, a subliniat Cioloş.

Cum vrea să comunice cu Iohannis de acum încolo

„Am stabilit de la încpeut un mod de lucru care funcţionează foarte bine. Cu întîlniri sistematice la început de săptămână, cu informări sistematice legate de subiecte la ordinea zilei. E un mod de lucru foarte bun. Mai avem uneori schimburi de informaţii şi discuţii telefonice când e cazul.

Începând de acum i-am propus dlui preşedinte să mergem mai departe şi să existe discuţii şi schimburi de opinii între ehcipele noastre, pentru a fi reciproc informaţi. Şi Preşedinţia şi guvernul sunt instituţii cheie. Eu conduc un guvern cu un mandat de un an de zile, dar preşedintele are un mandat de 5 zile, e normal să fie informat mai în detaliu. E un mod de funcţioanre normal şi benefic”.

Citeşte şi:  Cioloş despre Adrian Curaj: Am fost mai puţin mulţumit de modul în care a tratat chestiunea cu plagiatele