Premierul Dacian Cioloş: România nu concepe altă cale decât cea europeană şi vrea ca UE să evolueze

România nu concepe altă cale decât cea europeană și vrea ca UE să evolueze și să fie în măsură să țină cont mai mult de așteptările cetățenilor europeni, a declarat vineri premierul Dacian Cioloș.

08 iul. 2016, 11:02
Premierul Dacian Cioloş: România nu concepe altă cale decât cea europeană şi vrea ca UE să evolueze

Vreau să transmit un mesaj foarte clar Europei din partea României, că România nu concepe altă cale decât cea europeană. Noi, spre deosebire de alții, am încercat și singuri să ne descurcăm și am văzut, dat fiind și contextul geopolitic în care trăim și contextul economic, că oricât de greu ar fi să trăim împreună cu alții e oricum mai ușor decât să ne descurcăm singuri. (…) România vrea să rămână în Uniunea Europeană, România vrea ca UE să evolueze și să fie în măsură să țină mai mult cont de așteptările cetățenilor europeni.

Și avem nevoie de o Uniune Europeană care să fie în măsură să ia mai mult în considerare decât în trecut așteptările cetățenilor de la bază. Să nu mai trăiască oamenii cu impresia că se decid niște lucruri care sunt apoi impuse cetățenilor europeni acolo la Bruxelles și că suntem capabili la nivel european să ne ameliorăm instrumentele de decizii politice și cetățenești care să fie în măsură să integreze așteptările oamenilor de la bază„, a spus Cioloș, la „Forumul Internațional al Alimentației: Investim în viitorul agriculturii”.

Prim-ministrul a precizat că România este interesată de viitorul Uniunii Europene și în perspectiva faptului că, în 2019, va trebui să asigure președinția Consiliului UE.

Pentru prima dată în 2019 — și începem să ne pregătim de pe acum — România va trebui să își asume și o responsabilitate formală în conducerea Uniunii Europene prin faptul că va trebui să asigure președinția Consiliului Uniunii Europene într-unul din semestrele din 2019. În mod normal suntem planificați acum pentru al doilea semestru 2019, dar în funcție de ce se va decide legat de asumarea sau nu a Marii Britanii a președinției, care era planificată anul viitor, s-ar putea chiar să trebuiască să ne asumăm această responsabilitate a președinției Consiliului chiar mai repede, în primul semestru din 2019″, a explicat Cioloș.

Premierul a atras, totodată, atenția că în prezent se redefinește realitatea europeană în urma referendumului britanic.

Conjunctura actuală europeană face că suntem într-un moment în care se regândește, se redefinește realitatea europeană în urma referendumului britanic. Trebuie să recunoaștem faptul că — dincolo de specificitatea acestui referendum, pentru că el vizează un stat membru al UE — modul în care dezbaterea a fost organizată în jurul acestui referendum și mai ales dezbaterea pe care a suscitat-o după finalizarea lui ne arată că, la nivel european, suntem într-un moment în care avem nevoie să ne asumăm regândirea proiectului european în ansamblul său. Trebuie să recunoaștem o realitate — UE cu 28, încă, de state membre este diferită de UE cu 6, cu 9, apoi cu 12 și chiar cu 15 state membre. (…)

Procesul de extindere a UE, care a început în 2004, a marcat profund Uniunea. Eu continui să cred și să susțin că a marcat-o în sens pozitiv, pentru că a extins această zonă a păcii europene, aproape a dublat practic suprafața UE prin această extindere. Este unicul proiect la nivel internațional de această anvergură, este fără precedent la nivel internațional și tocmai de aceea avem nevoie din când în când de răgazul în care să regândim acest proiect, pentru ca el să poată să progreseze. Și eu sunt convins că n-are altă cale acest proiect european decât să progreseze, să evolueze„, a mai spus premierul Cioloș.