Premierul este în pericol de a pierde puterea. Va avea loc o moţiune de cenzură

Premierul suedez Stefan Lofven este în pericol să piardă puterea, printr-o moţiune de cenzură care va avea loc marţi în noul for legislativ al ţării rezultat în urma alegerilor cu final neconcludent desfăşurate la începutul lui septembrie şi marcate de ascensiunea extremei drepte.

24 sept. 2018, 16:48
Premierul este în pericol de a pierde puterea. Va avea loc o moţiune de cenzură

Blocul de centru-stânga care îi include pe social-democraţii lui Lofven şi-a adjudecat 144 de mandate la alegerile legislative de la 9 septembrie, cu unul mai multe decât blocul rival de centru-dreapta, Alianţa, şi este de aşteptat ca marţi formaţiunea antiimigraţie Democraţii Suediei, care a obţinut 62 de mandate, să se alăture Alianţei şi să voteze pentru plecarea lui Lofven.

Dacă votul de marţi va însemna probabil sfârşitul coaliţiei minoritare formate din social-democraţi şi verzi, nu este deocamdată clar care ar putea fi componenţa viitorului guvern. Cele două blocuri principale au refuzat să-şi acorde sprijin şi amândouă au exclus o cooperare cu Democraţii Suediei, evitaţi de altfel de toate celelalte formaţiuni de când au intrat în Riksdag (parlamentul unicameral al Suediei, cu 349 de locuri), în 2010, potrivit Agerpres.

Pentru ca moţiunea să fie adoptată, este nevoie de o majoritate de 175 de voturi favorabile.

Luni, legislatorii şi-au ales un nou preşedinte, provenit din rândurile Alianţei, în persoana lui Andreas Norlen (Partidul Moderat). În noua sa funcţie, Norlen va juca un rol central în formarea unui nou guvern, dar formula complicată după care funcţionează parlamentul suedez nu conferă nicio garanţie că partidele care constituie blocul de centru-dreapta – Partidul Moderat, Partidul de Centru, Partidul Liberal şi cel Creştin-Democrat – vor putea prelua puterea.

Citeşte şi Eugen Tomac: PSD e un partid de bişniţari. Dragnea a făcut, din nou, trafic cu funcţii pe spatele nostru

Alianţa speră să obţină susţinerea social-democraţilor sau a verzilor, din blocul lui Lofven, dar acesta a respins propunerile în acest sens, sperând, la rândul său, să-i desprindă pe centrişti şi liberali din Alianţă şi să poată forma un guvern, potrivit Agerpres.

În ce-i priveşte, Democraţii Suediei au promis să voteze împotriva oricărui guvern care nu le acordă un cuvânt de spus, în special cu privire la imigraţie, dar deocamdată niciun partid nu s-a arătat dispus la acest compromis.

„Pentru că toată lumea a exclus cooperarea cu Democraţii Suediei, blocurile tradiţionale vor fi nevoite să coopereze unul cu celălalt”, a subliniat liderul Partidului Liberal, Jan Bjorklund. „Dacă nu are loc niciun fel de cooperare, Suedia va avea parte de noi alegeri”, a adăugat acesta.