Premierul face legea: înfiinţează comisia care va supraveghea activitatea tuturor ministerelor

Parlamentul grec a votat marţi un proiect de lege controversat al premierului conservator Kyriakos Mitsotakis prin care este înfiinţată o comisie ce va supraveghea activitatea ministerelor din cabinetul său, informează dpa.

07 aug. 2019, 05:27
Premierul face legea: înfiinţează comisia care va supraveghea activitatea tuturor ministerelor

Premierul elen iniţiază un program accelerat de reforme. Partidul său, Noua Democraţie, deţine majoritatea în Parlament şi a adoptat deja o serie de legi în priumele patru săptămâni de după scrutin.

Mitsotakis s-a angajat într-un program accelerat de reforme de la preluarea mandatului de premier luna trecută. Acest nou comitet de tipul unui „stat-major” urmează să monitorizeze dacă ministerele îşi îndeplinesc sarcinile conform calendarului stabilit şi raportează direct premierului.

Mitsotakis a impus un ritm alert reformelor pe care doreşte să le implementeze după câştigarea alegerilor la începutul lunii iulie, reuşind până acum să îşi ţină promisiunea de a eficientiza administraţia excesivă şi să o responsabilizeze. Opoziţia a criticat planul privind crearea acestui „stat-major”, considerând că este inutil şi urmăreşte consolidarea puterii premierului şi limitarea autonomiei miniştrilor.

Joi este prevăzut ca parlamentarii să voteze un nou proiect care să faciliteze accesul poliţiei în campusurile universitare. Proiectul de lege ar urma să limiteze caracterul sacrosant de care se bucură proprietăţile universităţilor greceşti şi ar permite poliţiei să pătrundă în campusuri şi să urmărească infractorii sau să intervină în cazul unor revolte.

În prezent, poliţia trebuie să treacă prin organele universităţii şi ale studenţilor pentru a avea acces în incinta universităţilor respectând o procedură complexă de care abuzează grupările radicale şi infracţionale. Unele grupări radicale au anunţat că vor protesta împotriva noilor prevederi legislative.

Actuala legislaţie îşi are rădăcinile în antichitate, când era menită să garanteze libertatea de expresie şi învăţământul gratuit. Începând cu secolul trecut, ea a fost folosită în mare parte de persoane care doresc să evite poliţia din motive politice.

În ultimii ani, traficanţii de droguri şi huliganii de stânga au profitat de prevederile acestei legislaţii, ceea ce a făcut ca forţele de ordine să rămână neputincioase în demersul de urmărire a infractorilor în incinta universităţilor.