Juha Sipila a fost învestit ca premier al Finlandei

Parlamentul finlandez a aprobat, joi, învestirea lui Juha Sipila în funcția de prim-ministru, la o zi după ce acesta a prezentat programul de guvernare al coaliției de trei partide pe care o conduce.

28 mai 2015, 15:41
Juha Sipila a fost învestit ca premier al Finlandei

Juha Sipila a fost învestit cu 128 de voturi pentru și 62 împotrivă, șapte deputați fiind absenți. Lui Sipila i s-a încredințat misiunea de a forma noul guvern în urma alegerilor de la 19 aprilie, în care partidul său liberal cu rădăcini agrariene a obținut 49 de mandate din totalul de 200, devenind principala forță în parlament.

În coaliția de centru-dreapta, care deține 124 de mandate, au mai intrat Partidul Coaliției Naționale (conservator) și Adevărații Finlandezi (eurosceptic). Președintele acestei formațiuni, Timo Soini, a fost desemnat miercuri ministru al afacerilor externe și europene, în timp ce fostul premier, Alexander Stubb, va fi ministru de finanțe, potrivit Agepres.

Citeşte şi Finlanda: Partidul de Centru câştigă alegerile legislative

Viitorul guvern va aplica reduceri semnificative ale cheltuielilor din sănătate, ale programelor de ajutoare sociale și asistență externă, dar va majora pensiile mici, a declarat proaspătul prim-ministru, anunțând și investiții pentru revigorarea economiei țării. Economia Finlandei s-a contractat cu circa trei procente în ultimii patru ani, pentru 2015 fiind prognozată o creștere de 0,5%.

Potrivit DPA, partidul Adevărații Finlandezi va avea patru miniștri în viitorul cabinet, la Externe, Justiție, Apărare, Sănătate și Afaceri Sociale. Jari Lindstrom, viitorul ministru al justiției, a clarificat între timp afirmațiile făcute într-un interviu din 2011 în care se declara în favoarea pedepsei capitale. Lindstrom a afirmat că ar putea ‘avea în vedere’ această pedeapsă în anumite circumstanțe, citând ‘genul de situație în care persoanele cele mai apropiate și mai dragi mie, de pildă nepoțeii mei, ar fi victimele a ceva’, a relatat postul de radio YLE.