Premierul Florin Cîțu anunţă îngheţarea salariilor şi alte plafonări de venituri

Premierul Florin Cîțu a anunțat înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul lunii decembrie a anului 2020. El a explicat că această măsură va aduce 12 miliarde de lei în plus la buget, iar întreg pachetul de măsuri va aduce 17 miliarde de lei.

30 dec. 2020, 17:43
Premierul Florin Cîțu anunţă îngheţarea salariilor şi alte plafonări de venituri

Premierul Florin Cîțu  a oficializat anunţul privind măsurile restrictive pentru bugetari, adoptate în ultima şedinţă de Guvern din acest an. „Această OUG reprezintă o economie la buget de 17 milliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol, se mențin în cuantum brut salariile celor care lucrează în sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020.

La baza deciziei stă și ceea ce am văzut că s-a întâmplat cu Legea salarizării, o lege aplicată prost, o lege care promitea reducerea inechităților, dar care are o mulțime de excepții.

Şedinţă de Guvern importantă. Miercuri se adoptă ordonanţa „austerităţii” DOCUMENT

În 2020 nu ne-am atins de veniturile din sectorul public și am luat măsuri pentru mediul privat. Nici acum nu vor exista tăieri, vor rămâne la nivelul lunii decembrie a anului 2020.

Aș vrea să mai menționez un punct din OUG: acordarea voucherelor de vacanță în valoare de 1450 de lei. În continuare susținem sectorul HORECA și pentru 2021 vor rămâne voucherele de vacanță.

De asemenea, punctul de amendă rămâne la 145 de lei, nu se va modifica.”, a spus Florin Cîțu la finalul şedinţei de Guvern.

Majorarea salariului minim, amânată, facilităţi menţinute pentru plata ratelor la bănci

Premierul Florin Cîțu a vorbit, miercuri, după ședința de Guvern, despre ordonanța care prevede prelingirea amânării ratelor la bănci.
„O altă ordonanță este una pe care o așteaptă mulți români, modifcarea Ordonanței 37. Este vorba de prelungirea amânării ratelor la bancă. Dacă ai avut 9 luni de zile, nu mai poți. Ceilalți o pot face până la maximum de 9 luni. Condițiile rămân aceleași”, a spus Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a anunțat ce se întâmplă cu salariul minim, în condițiile în care majorarea până la 2.300 de lei nu este adoptată astăzi. ”Salariul minim a fost astăzi în primă lectură, e o decizie de a crește la 2.300 de lei și aceasta va fi valoarea” a spus Florin Cîțu. Întrebat de când va crește, a răspuns: ”De la 1 ianuarie”.

”Am fost asigurați că este ok să fie adoptată și săptămâna viitoare” a spus Florin Cîțu.

Nicio decizie privind majorarea pensiilor

Premierul Florin Cîțu susține că nu s-a luat nicio decizie privitoare la creșterea pensiilor în anul 2021. El a explicat că Legea bugetului este construită pe legislația în vigoare, adică este prevăzută o creștere a pensiilor.

”Bugetul este făcut pe legislația în vigoare. În acest moment nu s-a luat nicio măsură în ceea ce privește pensiile.

Nu pot să dau un răspuns, dar vă pot spune că bugetul se construiește pe legislația în vigoare. Dacă luăm o altă decizie fiți siguri că vom anunța înainte și vom explica.”, a spus Florin Cîțu.


loading...