Prim-ministrul Franței, François Bayrou, a propus eliminarea a două zile de sărbătoare legală ca parte a unor măsuri radicale menite să reducă deficitul tot mai mare al țării, să stimuleze economia acesteia și să prevină „zdrobirea” acesteia de datorii.
Prezentând bugetul pe 2026 marți, premierul Franței a sugerat eliminarea zilelor libere din Lunea Paștelui și 8 mai, când Franța comemorează Ziua Victoriei, marcând sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, deși a spus că este deschis și altor opțiuni.
Prim-ministrul centrist a declarat: „Întreaga națiune trebuie să muncească mai mult pentru ca activitatea țării în ansamblu să crească și pentru ca situația Franței să se îmbunătățească. Toată lumea va trebui să contribuie la acest efort.”
Franța este sub presiune pentru a-și reduce deficitul public, de 5,8% din PIB, sub cifra de 3% impusă de normele UE și pentru a limita 3,3 trilioane de euro din datoria publică, pentru care dobânda anuală, de 60 de miliarde de euro, ar putea deveni în curând cea mai mare cheltuială bugetară.
Muntele datoriilor reprezintă un „pericol mortal” pentru o țară „aflată pe marginea prăpastiei” și „încă dependentă de cheltuielile publice”, a declarat premierul Franței, subliniind pașii care, potrivit lui, ar reduce 43,8 miliarde de euro din buget, reducând deficitul la 4,6% anul viitor și la 3% până în 2029.
Alte măsuri ar include o înghețare generalizată a cheltuielilor guvernamentale, cu excepția deservirii datoriei și a sectorului apărării, care, conform solicitării președintelui Emmanuel Macron, ar trebui majorate cu 3,5 miliarde de euro anul viitor și chiar mai mult în 2027.
Reducerea bugetară va implica, de asemenea, menținerea pensiilor la nivelul din 2025, plafonarea cheltuielilor cu asistența socială și reducerea cheltuielilor cu sănătatea cu 5 miliarde de euro. Salariile funcționarilor publici și ale agențiilor guvernamentale ar fi înghețate, iar numărul locurilor de muncă din sectorul public ar fi redus.
Este probabil ca măsura de eliminare a sărbătorilor legale să întâmpine o rezistență puternică, deși Franța a discutat anterior despre combinarea Zilei Victoriei în Europa cu Ziua Armistițiului pe 11 noiembrie, creând o singură zi memorială pentru victimele primului și celui de-al doilea război mondial, conform The Guardian.
„Anularea a două sărbători este un atac direct asupra istoriei noastre, a rădăcinilor noastre și a Franței muncitoare”, a declarat Jordan Bardella de la Adunarea Națională (RN) de extremă dreapta, cel mai mare partid din Parlamentul francez.
„Niciun deputat RN nu va accepta o măsură care echivalează cu o provocare.”, a adăugat acesta.
Alți lideri de partid au fost la fel de condamnabili. Propunerile au fost „o bătaie organizată”, a spus Fabien Roussel de la Partidul Comunist Francez. Jean-Luc Mélenchon de la LFI, de la stânga radicală, a declarat că este „timpul să-l expulzăm pe Bayrou” și „să punem capăt acestei distrugeri, acestor nedreptăți”.
Un deputat al Partidului Socialist, Boris Vallaud, a condamnat propunerea ca fiind „un buget brutal și inacceptabil”. El a adăugat: „A cere întotdeauna mai mult de la cei care au puțin și atât de puțin de la cei care au mult, nu este nici serios, nici eficient, nici just.”