Premierul Greciei, Alexis Tsipras, va semna un acord special cu Berlinul pentru reducerea valurilor de migranţi

Premierul grec Alexis Tsipras este pregătit să semneze un acord cu cancelarul german Angela Merkel pentru a facilita relocarea migranţilor în alte ţări europene, indică ziarul Financial Times miercuri, citat de Reuters.

28 iun. 2018, 05:53
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, va semna un acord special cu Berlinul pentru reducerea valurilor de migranţi

Tsipras a declarat pentru FT că este deschis ideii unui acord special cu Berlinul pentru a reduce „deplasările secundare” ale refugiaţilor sosiţi în Europa prin frontierele sudice ale blocului comunitar.

Angela Merkel a anunţat că va încerca să ajungă la un acord cu partenerii săi europeni în cursul summitului de la Bruxelles în problema migraţiei.

„Trebuie să găsim o soluţie în cadrul dreptului internaţional pentru a împărţi povara şi pentru a nu avea o situaţie nedreaptă pentru ţările aflate în prima linie, dar şi pentru Germania”, a explicat Tsipras pentru FT.

„Pentru că nu este corect ca toţi aceşti oameni să se ducă în Germania dacă noi considerăm că este vorba de o problemă europeană”, a adăugat el.

Tsipras recunoaşte că orice acord cu Germania nu va avea decât puţine consecinţe pentru Grecia, unde cererile de azil oscilează între 50 şi 100 lunar.

Angela Merkel este sub presiune pentru a ajunge cu liderii europeni la summitul lor din 28-29 iunie de la Bruxelles la un acord cu privire la o distribuire mai echitabilă a migranţilor în vederea aplanării disensiunilor pe care le are în prezent cu aliaţii săi conservatori din Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria.

Liderul CSU şi totodată ministru german de interne, Horst Seehofer i-a dat anterior un termen de două săptămâni lui Merkel – până la acest summit – pentru a reduce fluxul de migranţi la nivel european, în caz contrar ameninţând să ordone la începutul lunii iulie ‘respingerea imediată’ a solicitanţilor de azil, care sosesc la frontierele germane, venind dintr-o altă ţară europeană.