Premierul Ilie Bolojan și-a anunțat intenția de a tăia posturile de bibliotecari, în mediul rural. „Un bibliotecar la o comună mică nu se justifică cu normă întreagă”, a declarat Bolojan în această seară într-o conferință susținută la Palatul Victoria în care alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a prezentat pachetul de măsuri pentru reforma administrației publice locale. „Nu văd niciun fel de problemă ca un bibliotecar, de exemplu, dacă tot este o comună care vrea să aibă o bibliotecă, să poată lucra la două primării în așa fel încât să avem biblioteci deschise și în zona de rural”, a afirmat Bolojan.
Intenția Guvernului Bolojan de a tăia posturile de bibliotecari în mediul rural vine la mai puțin de 2 săptămâni după ce același Executiv a decis creșterea TVA-ului la cărți și manuale școlare de la 5% la 11%.
Se vor închide librării și edituri ca efect al creșterii TVA la cărți, de la 5% la 11 %, atrage atenția directorul Asociației Editorilor din România (detalii aici)
Ilie Bolojan a fost însoțit la conferință de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a anunțat că în ceea ce privește jocurile de noroc primăriile să fie cele care să dacidă dacă le autorizează, dacă le doresc sau nu. „O măsură specifică pe care o propunem în acest pachet este aceea referitoare la descentralizarea activității organizării jocurilor de noroc. Astfel încât autoritatea locală, în speță primăria, să aibă dreptul de a decide dacă autorizează, își dorește, sau nu autorizează”, a declarat Cseke Attila.
„Mă gândesc la alte componente de colaborare între primării, nu doar partea de partajare a funcționarilor. Inclusiv partajarea unor servicii. Unele primării au firme proprii de curățenie. Și-au cumpărat tractoare. Decât ca primăria vecină să cumpere un serviciu la un preț mult mai mare de tundere a șanțurilor, o primărie care are astfel de dotare i le împrumută și sigur percepe o sumă mult mai mică. Sau pot achiziționa servicii în comun, în așa fel încât toate serviciile care se derulează la nivel local să poată fi efectuate în condiții cât mai bune.
Gândiți-vă, de exemplu, că sunt situații în care nu mai avem biblioteci în mediul rural și nu văd niciun fel de problemă ca un bibliotecar, de exemplu, dacă tot este o comună care vrea să aibă o bibliotecă, să poată lucra la două primării în așa fel încât să avem biblioteci deschise și în zona de rural.
Pentru că un bibliotecar la o comună mică nu se justifică cu normă întreagă și nu e de mirare că foarte multe comune astăzi nu mai au aceste biblioteci funcționale”, a mai spus Ilie Bolojan