Premierul interimar Iurie Leancă, desemnat să formeze noul guvern moldovean

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat, miercuri, pe premierul interimar, Iurie Leancă, drept candidat pentru funcţia de prim-ministru al viitorului guvern.

15 mai 2013, 08:34
Premierul interimar Iurie Leancă, desemnat să formeze noul guvern moldovean

Pe 23 aprilie, Iurie Leancă a fost desemnat prim-ministru interimar al Republicii Moldova

Guvernul de la Chişinău a fost demis la 5 martie prin vot de neîncredere acordat de parlament, în urma unei crize din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană.

Anterior, Timofti l-a desemnat pe fostul premier Vlad Filat să formeze noul guvern, dar Curtea Constituţională a invalidat decretul.

Iurie Leancă (49 de ani) este diplomat şi îndeplineşte funcţie de vicepremier şi de ministru al afacerilor externe şi integrării europene din septembrie 2009. A absolvit Institutul de stat pentru relaţii internaţionale de la Moscova, iar în perioada 1986-2001 a activat la Ministerul de Externe, fiind inclusiv ministru-adjunct în perioada 1998-2001. Ulterior, până în 2009, a fost vicepreşedinte al cunoscutei companii Ascom, condusă de miliardarul Sergiu Stati.

În urma alegerilor din 5 aprilie şi 29 iulie 2009 a fost ales deputat, iar pe 25 septembrie 2009 a fost numit ministru al afacerilor externe şi integrării europene.

Iurie Leancă este prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, iar presa a vehiculat numele lui ca posibil candidat pentru funcţia de prim-ministru, dar el a anunţat că nu acceptă o astfel de funcţie.

Pe 13 februarie, Vlad Filat a anunţat că denunţă acordul Alianţei pentru Integrare Europeană, fapt ce a provocat criza politică, urmare a căreia a căzut Guvernul, fiind acuzat de acte de corupţie.

Premierul Vlad Filat şi-a prezentat demisia la începutul lui martie, după ce Guvernul a fost demis printr-o moţiune de cenzură.

Moţiunea, depusă de PCRM, a fost adoptată cu votul a 54 de parlamentari. 

Tensiunea între partidele ce fac parte din alianţa proeuropeană s-a accentuat la începutul anului, după ce liderul Partidului Democrat Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, a solicitat demisia premierului Vlad Filat, apreciind că Guvernul se confruntă cu o gravă criză de credibilitate. Lupu l-a acuzat pe Filat pentru criza în care se află Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi a ameninţat că grupul parlamentar al formaţiunii sale va iniţia o moţiune de cenzură.