Premierul irakian cere UE să investească în ţara sa, în timpul unei vizite a şefei diplomaţiei europene

Premierul irakian Adel Abdel-Mahdi a făcut apel sâmbătă la Uniunea Europeană să intensifice investiţiile în ţara sa, care se luptă pentru relansare economică după un război devastator împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează DPA. Abdel-Mahdi a lansat acest apel la o întâlnire la Bagdad cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, aflată în vizită în Irak.

13 iul. 2019, 17:35
Premierul irakian cere UE să investească în ţara sa, în timpul unei vizite a şefei diplomaţiei europene

„Irakul vrea să încurajeze investiţiile europene şi să intensifice cooperarea în toate domeniile”, a spus Abdel-Mahdi, conform unui comunicat transmis de guvern, potrivit Agerpres.ro.

„Irakul a obţinut victoria asupra DAESH (acronimul arab al Statului Islamic – n.r.), dar a plătit un preţ mare”, a mai afirmat el.

„Consecinţele acestei victorii au fost cruciale pentru Irak, pentru regiune şi pentru întreaga lume”, a adăugat el, conform comunicatului.

În decembrie 2017, Irakul şi-a anunţat victoria asupra Statului Islamic cu ajutorul alianţei conduse de SUA, eliberând toate teritoriile capturate de militanţi în 2014 şi 2015. În ultimele luni, Irakul a încercat să atragă sprijin internaţional pentru reconstrucţia sa şi pentru relansarea economică.

„Marile puteri ar trebui să vadă Irakul ca o ţară care a ieşit din război şi acum se recuperează ferm”, a spus Abdel-Mahdi.

Mogherini a declarat că scopul principal al vizitei sale în Irak a fost să evidenţieze sprijinul UE, conform comunicatului transmis de guvernul de la Bagdad. Şefa diplomaţiei europene a mai avut sâmbătă la Bagdad întrevederi separate cu preşedintele irakian Barham Salih şi cu ministrul de externe irakian Mohammed Ali al-Hakim.