Premierul italian îi îndeamnă pe britanici să rămână în Uniunea Europeană

Șeful guvernului italian, Matteo Renzi, a estimat miercuri, într-un interviu în The Guardian, că Marea Britanie, dacă dorește să rămână un bastion internațional important, cu viziune, al lumii libere, atunci cetățenii săi ar trebui să voteze pentru rămânerea țării în cadrul Uniunii Europene, relatează agenția DPA.

22 iun. 2016, 11:02
Premierul italian îi îndeamnă pe britanici să rămână în Uniunea Europeană

Renzi a difuzat, în cotidianul britanic, un apel în ajunul referendumului crucial la care britanicii vor trebui să aleagă joi între ieșirea din UE (așa-numita opțiune Brexit) și rămânerea în blocul comunitar.

”Nu faceți aceasta pentru noi. Suntem bucuroși să fim în Uniune împreună cu voi. Faceți aceasta mai degrabă pentru voi înșivă, pentru ceea ce reprezentați: atât istoria unei nații, care a privit întotdeauna mai departe de ea, cât și un viitor ca platformă de inovație, pentru care noi toți vă invidiem și vă admirăm”, afirmă Renzi.

Matteo Renzi este un lider de centru-stânga care susține ideea referitoare la ”Statele Unite ale Europei”, dar care și critică sever UE pentru că se concentrează prea mult pe austeritatea economică și manifestă puțină solidaritate cu Italia și Grecia în timp ce aceste țări se confruntă cu o criză a migrației.

Liderul italian i-a sfătuit pe britanici — care se opun în general unei Europe federale — să profite de ocazia referendumului pentru a cere o reformă reală a Uniunii Europene și să înceteze a mai considera UE drept ”un superstat”.