Premierul Italiei nu vrea să construiască un tunel pentru trenuri de mare viteză ce ar lega Italia de Franţa

Premierul italian Giuseppe Conte spune că se opune personal unui nou tunel pentru trenuri de mare viteză între Italia şi Franţa, adăugând că guvernul său este divizat în legătură cu această chestiune. 

08 mart. 2019, 08:20
Premierul Italiei nu vrea să construiască un tunel pentru trenuri de mare viteză ce ar lega Italia de Franţa

„Nu sunt deloc convins că acesta este un proiect de infrastructură de care are nevoie Italia”, a declarat joi Conte într-o conferinţă de presă, recunoscând că este un „blocaj”. Guvernul va continua să dezbată acest subiect, a adăugat el.

În cadrul coaliţiei de guvernare, partidul Liga, de extremă-dreapta, este în favoarea proiectului, în timp ce Mişcarea Cinci Stele (M5S, anti-sistem) se opune, a confirmat premierul. El a precizat că guvernul său vrea să rediscute finanţarea cu Franţa şi Comisia Europeană, deoarece acordurile de împărţire a costurilor „nu sunt corecte”, potrivit Agerpres.

Tunelul în valoare de mai multe miliarde de euro, cunoscut în Italia ca TAV, ar trebui să treacă prin Alpi pentru a lega oraşul Torino din nord-vestul Italiei de oraşul Lyon din Franţa. Adversarii proiectului consideră că ar fi o risipă de bani şi un risc la adresa mediului, iar susţinătorii – că tunelul ar impulsiona economia şi ar facilita comerţul şi călătoriile spre restul Europei.