David Cameron, premierul Marii Britanii, va demisiona miercuri din funcţie. Theresa May, viitorul şef al guvernului britanic

David Cameron, premierul Marii Britanii, a anunţat luni că va demisiona miercuri din funcţie şi că ţara va avea un nou şef al Guvernului în cursul serii, relatează Sky News. Viitorul premier va fi Theresa May, actualul ministru de Interne.

11 iul. 2016, 15:01
David Cameron, premierul Marii Britanii, va demisiona miercuri din funcţie. Theresa May, viitorul şef al guvernului britanic

Theresa May, singurul candidat rămas luni în cursa pentru șefia Partidului Conservator, va fi prim-ministru al Marii Britanii începând cel târziu de miercuri seară, a declarat premierul demisionar David Cameron, transmit AFP și Reuters.

Theresa May, viitorul premier al Marii Britanii, are o reputatie de politician dur, cu multa experienta, capabila sa faca fata oricaror atacuri si cu opinii conservatoare traditionale, iar singurul lucru care sugereaza ca are si o parte neconformista sunt pantofii indrazneti pe care ii poarta, relateaza ITV.

May si-a inceput cariera politica in perioada in care Margaret Thatcher era premier si era considerata de mult drept a doua femeie care va conduce un Guvern britanic.

In campania pentru referendum, Theresa May a pledat pentru ramanerea in UE. Ea a preferat, insa, sa nu se implice foarte active: nu a participat la mitinguri si intalniri cu alegatorii, a rostit numai cateva discursuri si a criticat multe aspecte ale UE. Toate acestea i-au permis sa devina un simbol al unitatii.

Ea si-a luat angajamentul sa atenueze diviziunile de dupa consultarea populara, dar a ridicat multe semne de intrebare atunci cand a sugerat ca Marea Britanie ar putea declansa oficial Articolul 50, pentru iesirea din UE, abia in 2017.

Cu toatea acestea, politicianul a dat asigurari inclusiv luni ca va respecta rezultatul referendumului. „Brexit inseamna Brexit”, a explicat ea. Campania a fost desfasurata, votul a avut loc, rata de participare a fost mare, iar opinia publica si-a dat verdictul. Nu trebuie sa existe tentative de a ramane in UE, tentative de a readera pe usa din spate sau un al doilea referendum”, a adaugat May.