Premierul Mihai Tudose taie din banii Adminstraţiei Prezidenţiale la rectificarea bugetară, dar dă mai mulţi bani la SRI

Mai puţini bani pentru preşedintele Iohannis la rectificare. Administraţia Prezidenţială nu este singura instituţie care va primi mai puţini bani odată cu rectificarea bugetară. Senatul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi Serviciul de Telecomunicaţii Specială se numără printre cei care vor avea buget mai mic, transmite România TV.

15 nov. 2017, 09:31
Premierul Mihai Tudose taie din banii Adminstraţiei Prezidenţiale la rectificarea bugetară, dar dă mai mulţi bani la SRI

În schimb, sunt alte instituţii care câştigă la rectificare.

CINE PRIMEŞTE MAI MULŢI BANI LA RECTIFICARE

SRI – 953.000 lei
CAMERA DEPUTAŢILOR – 2,6 milioane lei

DE UNDE SE TAIE BANI LA RECTIFICARE

ADMINISTRAŢIA PREZIDENŢIALĂ – 302.000 lei
STS – 843.000 lei
SENAT – 300.000 lei
ÎCCJ – 450.000 lei
CURTEA DE CONTURI – 20 milioane lei

Ministerul Finanţelor anunţa la sfârşitul lunii trecute că rectificarea bugetară finalizată în luna noiembrie a acestui an este una pozitivă, are la bază consultări premergătoare cu toate ministerele şi s-a realizat cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB.

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice de 6,1% faţă de 5,6% cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare şi de 5,2%, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017. Astfel, PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde lei la 842,5 miliarde de lei”, se arată într-un comunicat al Finanţelor.

Modificarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2017 este consemnată mai jos.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 280,2 milioane de lei.

Bugetele componente ale bugetului general consolidat au înregistrat majorări ale veniturilor (spre exemplu: bugetele asigurărilor sociale + 325,0 milioane de lei, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate +269,7 milioane de lei, bugetele locale + 1.020,8 milioane de lei), iar alte bugete diminuări ale veniturilor (spre exemplu: bugetul de stat – 655,5 milioane de lei).

La cheltuieli

Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 503,8 milioane de lei.

S-au asigurat fonduri suplimentare, după cum urmează:

La bugetele locale s-au alocat 611,9 milioane lei pentru:

• plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, +550 de milioane de lei
• finanţarea sistemului de protecţie a copilului +61 milioane de lei
• finanţarea învăţământului particular sau confesional acreditat +0,9 milioane de lei.

La Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale: +630,9 milioanede lei per sold; s-au asigurat suplimentar 537 de milioane de lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizaţiilorşi 115,9 milioane lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat; au fost identificate şi economii la unele naturi de cheltuieli şi prin urmare s-au redus 22 de milioane de lei.

La Ministerul Afacerilor Interne: +363,5 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 400 de milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă şi poliţiştilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017, precum şi pentru plata diferenţelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii; s-a redus suma de 36,5 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Transporturilor: +293,9 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane de lei pentru asigurarea cofinanţării naţionale şi a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020; s-a redus suma de 51,7 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.