Premierul Nicola Sturgeon anunţă al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunţat joi că va lansa săptămâna viitoare un nou proiect legislativ privind organizarea celui de-al doilea referendum pentru independenţă, după ce alegătorii scoţieni au respins în urmă cu doi ani ideea de naţiune independentă. Anunţul vine în contextul nemulţumirii scoţienilor faţă de decizia britanicilor de a părăsi blocul comunitar, transmite BBC.

13 oct. 2016, 10:51
Premierul Nicola Sturgeon anunţă al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei

„Sunt sigură că scoţienii vor avea oportunitatea de a reconsidera întrebarea cu privire la independenţă, iar asta se va întâmpla înainte de ieşirea Marii Britanii din UE. Deci, eu pot să confirm astăzi că proiectul legislativ privind referendumul pentru independenţă va fi publicat săptămâna viitoare pentru dezbatere publică”, a declarat Sturgeon într-o conferinţă a Partidului Naţional Scoţian.

Acesta reprezintă primul pas în organizarea unui al doilea referendum scoţian pentru independenţă.

Primul referendum a avut loc la 18 septembrie 2014, iar atunci 55% dintre alegătorii scoţieni au votat împotriva independenţei faţă de Marea Britanie.

Nicola Sturgeon a susţinut că scoţienii au dreptul de a căuta un viitor mai bun în contextul consecinţelor negative pe care le-ar putea avea ieşirea Marii Britanii din UE.

În cadrul referendumului privind statutul Regatului Unit în Uniunea Europeană, alegătorii scoţieni au votat în majoritate pentru a rămâne în blocul comunitar. În acest sens, soarta Brexit-ului a fost decisă de către alegătorii din Anglia şi Ţara Galilor.