Premierul Nicolae Ciucă a donat sânge. Mesajul pentru români: „Este nevoie să înţelegem că acest gest de omenie”

Premierul Nicolae Ciucă a donat sânge miercuri dimineaţă, afirmând că ştie că este mare nevoie de sânge pentru cei aflaţi în suferinţă. Din cauza crizei din spitale în ceea ce priveşte cantitatea de sânge, prea puţini oameni primesc sângele de care au nevoie.

08 iun. 2022, 14:43
Premierul Nicolae Ciucă a donat sânge. Mesajul pentru români: „Este nevoie să înţelegem că acest gest de omenie”
Premierul Nicolae Ciucă a donat sânge

Premierul Nicolae Ciucă a donat sânge. ”Ştiu că este mare nevoie de sânge pentru cei aflaţi în suferinţă. Este nevoie să înţelegem că acest gest de omenie, pe care îl putem face în fiecare zi, salvează vieţi şi aduce alinare. Să dovedim umanitate şi, prin gesturi simple şi fireşti, să salvăm vieţi!”, a afirmat premieur după ce a donat sânge.

Prim-ministrul a donat miercuri dimineaţă sânge la Centrul de Transfuzie sanguină al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr.Carol Davila”.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, apel către miniştrii cabinetului său: Avem nevoie de acelaşi efort susţinut pentru a putea să îndeplinim ţintele PNRR

Beneficii pentru sănătatea donatorului:

  • Înainte de donare beneficiezi întotdeauna de un control medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.
  • După donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după 3 zile lucrătoare).
  • Donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.
  • Donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul.
  • Cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii.
  • Donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice.
  • La bărbați, femeile post-menopauză ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulata se produce o reglare a nivelului fierului din sânge (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular).